Мариета РАДЕНКОВА
Кой е открил банковата сметка на „Даско интернешънъл“, кой фактически се е разпореждал със сумите по нея и е извършвал транзакции през периода 18 май - 31 август 2006 година. Такава банкова справка поиска прокуратурата с идеята да се разкрие истината кой е получил парите от арабската фирма „Ел Хатиб“ за строежа на търговски комплекс „Родина“. Около изграждането на центъра тече дело за укриване на ДДС на обща стойност 124 000 лева. Подсъдими са 50-годишният Атанас А. и племенникът му Георги Г., на 30 години. Според прокуратурата двамата мъже, като част от ръководния състав на „Даско интернешънъл“, строила търговски комплекс „Родина“, са отговорни за съставянето на неистински данъчни декларации, счетоводни документи с невярно съдържание и финтове със законодателството. Така дружеството е спестило ДДС на държавния бюджет между март 2006 и юли 2007 година. 
Впрочем подобна справка от банката бе поискана и преди няколко седмици, като оттам обясниха, че парите от арабските инвеститори са изпратени на сметката на „Даско“. Сега обаче настояването е да се стигне до конкретните лица, които са имали достъп и са вършели преводи с получените на 6 пъти 393 000 лева.
Делото бе белязано от твърдението на голяма част от свидетелите, че истинският началник на строителния обект, от когото трябва да се търси отговорност, не е на подсъдимата скамейка. Масово хората, които са били ангажирани със строителството на търговския комплекс, назоваха и името му - небезизвестния Венцислав Ангелов с прякор Чикагото. Адвокатът на двамата мъже обърна внимание, че казусът има две страни - документална и фактическа. А те драстично се разминават.
Вчера делото бе отложено за пореден път, след като в зала не се явиха ключови свидетели, които бяха обявени за издирване и принудително довеждане с полицаи. Тяхното търсене ще продължи до август.