Избрана е фирмата, която ще довърши изграждането на подводната част на газовата връзка България-Румъния. Заради проблеми със сондирането на трасето за полагане на тръбите вече втора година не може да продължи строежът на финансираната от Европейската комисия връзка между газовите системи на двете държави.
Трасето от 2.1 км по дъното на река Дунав между Русе и Гюргево ще се изгради от фирмата „Станилов“ ЕООД срещу 4 599 699.75 евро без ДДС за 169 дни от датата на подписването на договора. Компанията ще работи с двама подизпълнители - германската „ЛМР Дрилинг“, която има опит в подводно сондиране в редица проекти, реализирани в европейски държави, и „Инстасървис“.
В обявената към края на март тази година обществена поръчка, чиято прогнозна стойност бе почти 4.7 млн. евро., са участвали още трима кандидати, но те са били отстранени, тъй като не отговарят на изискванията. Това са румънската фирма от Плоещ „Хабау ППС Пайплайн Системс“, консорциум между фирмите „Ейфаж ТП“ и „Висер и Смит Ханаб“, Франция, както и обединение, водено от „Анесе“ с участието на „Ревиконд Каналтех“, „Газстроймонтаж“ и „Транс-висмос“.
Победителят „Станилов“ ЕООД е познат като участник в строежа на Водното огледало в Кърджали, във водния цикъл на Видин, в рехабилитацията на ВиК-мрежите на Габрово и Шумен, в пречиствателната станция на с. Оряховец и други водни проекти. Фирмата участва и в строителните работи на част от най-новия участък на софийското метро до Бизнес парка.  
По план газопроводът Русе-Гюргево, който получи 9 млн. евро от Европейската комисия за повишаване на енергийната сигурност в региона, трябваше да заработи в средата на 2013 г., но пускът му бе нееднократно отлаган заради проблемите, които предишният избран изпълнител - консорциум от румънски фирми, срещна с геоложки структури по дъното на реката. 
Дължината на трасето е 25 километра, от които над 15 на българска територия. Капацитетът на връзката се очаква да бъде около 1,5 милиарда кубически метра природен газ годишно.