Бившата касиерка на детска градина „Роза“ в Ново село Ивелина С. да бъде доведена принудително с охранители за следващото съдебно заседание и да бъде глобена с 300 лева. Това реши вчера състав на Русенския окръжен съд, след като отчетничката не се яви да бъде разпитана в зала, макар да е редовно призована и да не е посочила уважителни причини за отсъствието си. За нея част от свидетелите твърдят, че се е разпореждала неправомерно с таксите, които родителите плащат, за да посещават децата им градината. Показанията са, че касиерката понякога събирала два пъти такса за един и същ месец, а от социално слабите родители, които плащат по-ниски такси, събирала пълния размер. 
Отговорни за финансовите неразбории в детското заведение прокуратурата посочи тогавашната директорка Нели С., на 50 години, и главната счетоводителка Саша К., на 36 години. Те са обвинени, че не са си вършили работата и не са упражнявали контрол върху парите на детската градина през периода от 2008 до 2012 година. А от това са последвали значителни щети за бюджета на Община Русе в размер на 19 316.10 лева. И двете жени донякъде признаха, че не са полагали всичко възможно за строга финансова дисциплина. Чуха се и твърдения, че касиерката често е влизала в ролята на директорка и криела книжата, в които се отразявали сумите от постъпилите такси.
Вчера Саша смени адвоката си и донякъде призна обвинението срещу нея. Тя бе посочена като виновник за изчезването на 1550 лева от банковата сметка на детската градина, които изхарчила за лични нужди. Счетоводителката обаче посочи, че още на 1 юни е превела към общинския бюджет въпросната сума. Тъй като обаче юрисконсулта на Общината нямаше данни дали това е така, съдът наложи да бъде изискана счетоводна справка дали парите са възстановени.
Освен това за следващото съдебно заседание в края на юни ще трябва да бъде готова и допълнителна счетоводна експертиза, която съдът служебно реши да назначи. Тя трябва да отговори на въпроса дали въпросните 1550 лева са били отразени като постъпили в касата на детската градина и според документите били ли са изразходвани за нуждите на заведението.