„Топлофикация Русе“ няма да спира топлата вода за русенци от 15 до 30 юни, както беше обявено по-рано, съобщи за „Утро“ изпълнителният директор на дружеството Севдалин Желев. Прекъсването, което целеше да намали периода, в който централата работи на загуба, вече не е необходимо, тъй като на среща в Комисията за енергийно и водно регулиране е договорено да се увеличи квотата за високоефективно комбинирано производство на електроенергия от ТЕЦ Русе.
Гражданите могат да са спокойни, топла вода ще има.           
Стандартните профилактики ще се проведат, но най-вероятно в началото на август и прекъсването ще бъде минималното възможно, надяваме се не повече от 3-4 дни, каза Севдалин Желев.
Както „Утро“ писа, квотата за високоефективна енергия на „Топлофикация Русе“, определена на база прогноза, бе изчерпана още през април. Без тока, заплащан на преференциална цена, дружеството трябваше да работи на загуба до края на ценовия период (30 юни). Сега тази квота е коригирана на база на действително произведената високоефективна енергия, за което дружеството води дълга борба с регулатора. Според Желев, проблемът няма да съществува за следващия ценови период от 1 юли 2015 г. до 30 юни 2016 г., тъй като отпуснатата квота от над 190 хил. мвтч ще бъде достатъчна за балансиране на приходите и разходите. Предстои тя, както и цените на електроенергията да бъдат определени окончателно от КЕВР в края на месеца. Очаква се топлоенергията за русенските домакинства да поевтинее с 8,8% до 64,94 лв./мвтч.