Читалище „Св.св.Кирил и Методий“ от квартал Средна кула е тазгодишният носител на голямата награда „Златната гъдулка“ от 46-ия фолклорен събор. Журито с председател доц.д-р Николай Ненов и членове проф.д-р Горица Найденова и доц.д-р Веселка Тончева присъди на призьорите освен красивата гъдулка, изработена от майстора Антон Антонов, също и грамота за цялостно представяне и парична награда. 
На първо място при колективите бяха класирани читалищата „Просвета“ от кв.Долапите и „Отец Паисий“ от с.Мечка, втори са читалищата „Васил Левски“ в Сандрово и „П.Р.Славейков“ от Пиперково, а трети - „Пробуда“ от Николово и „Христо Ботев“ от Новград. 
При индивидуалните изяви първо място бе отредено на гъдуларя Янко Янков от Хотанца, второ - на певицата Милка Станчева от Писанец, а трето бе разделено между певицата Катрин Калинова, ученичка от Училището по изкуствата, и свирача Кирил Първанов от Ценово. 
Журито определи и кой ще представлява Русе на 11-ия Национален събор на българското народно творчество в Копривщица. Това са 24 състава към читалищата в общините Русе, Бяла, Ветово, Ценово, Иваново и Сливо поле, 7 индивидуални изпълнители и двама разказвачи.