С икономическата криза, нарастването на цените на строителни материали, увеличаващите се заплати и осигуровки се оправда пред съда строителен предприемач, който в продължение на 2 години пропуснал да плаща реалните данъци на хазната.
45-годишният бизнесмен Атанас П. искал да завърши жилищната сграда на ул.“Чипровци“ въпреки тежката финансова обстановка и да предостави на клиентите си апартаментите, които са си платили. За това, по негови думи, спестил на републиканския бюджет около 208 000 лева ДДС и корпоративен данък, които използвал за оборотни пари за завършване на кооперацията. Смятал обаче на по-късен етап да ги плати. 
Само че и досега данъците не са постъпили в бюджета, а строителният предприемач, който е пенсионер по болест, нямал никакво имущество на свое име. Затова прокуратурата не поиска да му бъдат конфискувани имоти. За спестените 11 плащания на данъци през периода март 2006-март 2008 година и използването на дневници за продажби, в които не отразявал реалните стойности на сделките, а някои продажби изобщо пропускал, държавното обвинение поиска предприемачът да бъде наказан с 4 години и половина лишаване от свобода. А заради съкратеното съдебно следствие, при което протече делото и не бяха разпитвани свидетели и вещи лица, обвинението предложи присъдата да бъде намалена на 3 години условно. Адвокатът на подсъдимия посочи, че спестените данъци всъщност са спасили клиентите на бизнесмена от риска да бъдат измамени и да останат с незавършени апартаменти. Затова поиска 45-годишният мъж да бъде наказан с минимална присъда.
Тричленен състав на Русенския окръжен съд сметна, че за укритите данъци Атанас заслужава 3 години условно наказание с 5-годишен изпитателен срок. Присъдата може да се обжалва.
Вероятно това няма да е последният път, когато предприемачът ще се изправи пред съда, тъй като предстои за казуса да бъде уведомена Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.