30 от всичките 51 пълни шестици, получени на зрелостните изпити тази година в Русенска област, са на випускници на Математическата гимназия „Баба Тонка“. С това гимназията безапелационно държи палмата на първенството и оставя далеч след себе си всички останали училища. 13 пъти „пълно шест“ са получили абитуриентите от Математическата по математика, 11 - по биология и 6 по английски. 
По 5 пълни шестици има в Дойче шуле /любопитното е, че нито една от тях не е по немски език, който там се учи от първи клас/ - освен двете по български има още две по английски и една по биология; и в Английската - 2 по английски и по една по география, биология и български.
Четири шестици са получили ученици от СОУ „Васил Левски“, две са за ПГ по икономика и управление „Елиас Канети“. По една шестица са изкарали в СОУ за европейски езици /което тази година според данните решително отстъпва от миналогодишното си място в челната тройка на гимназиите/, ПГ по строителство и архитектура и ПГ по туризъм. 
Впрочем, броят на пълните шестици в областта тази година е почти същият както миналата - 51, само с една по-малко от 2014-а. Броят на кръглите отлични оценки обаче се срива, когато се погледнат резултатите само по задължителната матура по български език и литература: миналата година те са били 7, докато сега са едва 3: две са в СОУ с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“, а третата е в Английската гимназия „Гео Милев“. 
Лекичко - само с една стотна - се покачва общото постижение на зрелостниците в Русенска област по БЕЛ - тази година средният успех по задължителния предмет, показващ грамотност, е 4.21, докато миналата е бил 4.20. Впрочем, 4.21 е средният показател по БЕЛ за цялата страна, като Русе е съвсем малко по-назад от Пловдив /4.28/. Истината е обаче, че в цялата страна нивото като цяло пада.   
А с 5.44 среден успех по всички матуритетни дисциплини русенската Английска може да се мери с челната десятка в национален мащаб. Там са Американският колеж в София и Немската „Константин Гълъбов“ с 5.72, Първа английска и Френската също в столицата с 5.48. Само на една стотна разстояние от Английската гимназия в Русе е Математическа гимназия „Баба Тонка“.
Някакъв оптимизъм можем да почерпим и от данните за двойките. „Чистите“ слаби оценки по български език и литература в областта са 87 при 94 за 2014-а. Догодина може би ще бъдат още по-малко - защото и децата, които ще държат зрелостни изпити, ще бъдат далеч по-малко от сегашните. Както подчерта началникът на регионалния просветен инспекторат Димитър Райнов, тази година се яви на матури последният голям випуск, оттук нататък следва свиване броя на завършващите.