Заклетите любители на бирата твърдят, че тя е едно от доказателствата, че боговете обичат хората. Ако небесата не са имали тази благост, със сигурност и досега човеците са щели да се ограничат да търсят истината само във виното, без да изпитат удоволствието от светлото и тъмното пиво. 
Добрата новина е, че русенски технолози създадоха точна рецепта за домашна бира. Не ретро, а истинска - жива, вкусна и изключително полезна. 
Идеята да се предлага 
комплект за домашно производство на бира
е на Цветанка Николова. Самата тя е възпитаник на университета в Брайтън, специалност „Технология на виното и пивото и агрономия“, и дошла да работи в семейната фирма „Дионис-Елена“ като добър продължител на фамилните традиции в тази област. 
В Англия има магазини, в които се предлагат съдове, ферментатори и бутилки за съхранение на бирата и това беше мотивът ми да направим наш, български комплект, разказва технологът Цвети.
Впрочем и в момента се предлагат в магазините комплекти с нужните съставки за бира, но всички те са чуждестранно производство и много скъпи. 
За мен е безумно англичаните да купуват хмел от Европа, да правят комплекти, а после ние да купуваме от тях на много по-висока цена същото, пояснява авторът на единствената рецепта за жива българска бира.
Цената на един комплект за бира е около 25 лева и от него се получават 17 литра пиво. Пресметнато на дребно, стандартна бутилка от 500 мл излиза 73 стотинки. Комплектът може да се купи от фирмения магазин на бул.“Цар Освободител“ 137 в Русе. 
Освен че е по-евтина, тази бира е и изключително полезна
В живата бира имате всички необходими ензими, които разграждат храната. В другата те са унищожени от консервантите, допълва управителят на „Дионис-Елена“ - инженер-химикът Александър Николов.
Той припомня как преди години всички задължително обръщахме бутилките с капачките надолу, за да проверим плуват ли в тях тъй наречените парцали, тоест прясна ли е бирата или вече е тръгнала на разваляне.
Ето това вече забравено движение всъщност е доказателството, че дрождите съществуват, живи са и работят. Благодарение на тези дрожди всъщност ферментационните процеси продължават и в човешкия организъм - истински подарък за биохимичните процеси. Ако трайността на бирата е повече от 1 седмица, тя е пълна с консерванти, пояснява химикът Николов.
В русенската лаборатория на „Дионис-Елена“ разказват 
официалната приказна история на сайдера, която е малко по-различна от рекламните клипове за британския лорд
Да, имало благородник, който случайно седнал върху чувал с ябълки, които по време на дългото му пътуване по европейските пътища се превърнали в сайдер. Само че става дума за Карл Велики и за испанците, които първи оценили подобаващо този неочакван резултат от ферментацията.
В Англия сайдер има почти във всяка къща и е въпрос на семейна традиция да се прави, разказва възпитаникът на университета в Брайтън Цветанка Николова. Тя допълва, че в българските условия успехът на напитката ще е по-голям, тъй като нашите плодове са истински и със запазени естествени вкусове, а не генномодифицирани, както повечето на Острова.
В сайдера сме вложили повече продукти, за да извлечем повече аромат и по-висок рандеман
защото ние го правим от истински плодове, разказва технологът Цвети. Иначе сайдер може да се направи от всичко - от малини, ябълки, праскови, круши. Засега рецептата на русенските технолози е валидна само за черешите и е тествана така, че да е успешна в домашни условия. 
Когато узреят и другите плодове, ще направим рецепти и за тях, тъй като има разлики в сухото вещество, захарността им и още много показатели, уточнява Цвети.
Като привърженик на съчетаването на практическото приложение с науката, младата дама вече е опитала да направи сайдер от стари компоти. Единственият риск при тях е да няма някой развален. Иначе 15 литра компоти заменят 15-те килограма плодове и готово. 
Във вторник от 17.30 до 19.30 часа русенци ще могат лично и безплатно да опитат и оценят домашните сайдер, светло и тъмно пиво на специалните и достъпни за всеки желаещ дегустации в магазина на бул.“Цар Освободител“ 137.

Как се прави домашна бира

Етап 1 - подготовка за ферментация
Най-практично е да се купи галон минерална вода /19 литра/ и да се използва както самата вода, така и големият галон за ферментацията.
При производството на бира е задължително да се ползва чиста вода, без съдържание на хлор и други добавки, каквата тече от чешмата.
Когато галонът с вода вече е у дома, трябва да се излеят от него 2 литра и да се използват останалите вътре 17 литра.
При следващото домашно производство на бира галонът може да се използва отново за алкохолна ферментация, а водата може да е друга минерална или дейонизирана.
Ако имате собствен съд с вместимост 19 литра и имате желание там да ферментира бирата, е добре той да бъде измит старателно, както се мият съдовете за вино. 
При положение, че нямате възможност да си купите такова количество минерална вода, е добре чешмяната да престои поне 24 часа в отворен съд, за да се проветри добре.
Етап 2 - влагане на малцов екстракт
Малцовият екстакт е много гъст и трудно разтворим. Затова кутията се затопля на водна баня, както при затоплянето на мед. Прехвърля се в кофа със седем литра от общото количество вода, която е затоплена до не повече от 40 градуса. Най-лесно малцовият екстракт се разтваря с ръка. 
Разтваря се 1 кг бяла или кафява захар в останалото количество вода от 10 литра. 
Водата с малца и водата със захарта се смесват в съда за ферментация. Дрождите се поръсват по повърхността и се оставят да плуват отгоре. Не се разбърква по никакъв начин, както това се прави при виното например.
Два дни по-късно се добавя диамониев фосфат /ДАФ/ и материалът се бърка интензивно, но внимателно.
При производството на бира ферментационният процес трябва да протича на тъмно и хладно /при температура между 16 и 20 градуса/. Трябва всеки ден грижливо да се следи как протича ферментацията и както при другите, се опитва на вкус. Изважда се малко количество за дегустация с маркуч или пробовземач. В никакъв случай останалото от опитването количество не бива да се връща при другия материал. Този процес обисновено протича в рамките на 6 дни. Когато сладкият вкус се изгуби, това е знак, че първата ферментация е протекла и се преминава плавно към втората.
Етап 3 - втора ферментация
За разлика от първата, втората ферментация може да протече или в стъклени, или в полимерни бутилки за газирани напитки, или в съд под налягане /рециклиран или втора употреба кег/, задължително далеч от пряка слънчева светлина и на хладно място. 
Всички съдова за ферментация трябва да бъдат добре измити, тъй като хигиената е от изключително значение и в приготвянето на напитки. 
Бирата трябва да се декантира след първата ферментация, за да бъде отделена от утайката. Това става като много внимателно се отлее само бистрата част на течността. Ако целта е да се получи по-бистра бира, е добре да се отдели по-голяма утайка на този етап, тъй като в последствие, когато бирата се декантира отново, ще се изгуби газировката й.
Към готовата вече бира се добавя 50 г захар и екстрактът от хмел, предварително разтворени в част от общото количество бира. Разбърква се добре всичко и се пълнят бутилките. Препоръчваме това да са бутилки от газирани напитки, с вместимост 2 л. В тях е добре да се налива 1.5 л от бирата. Това празно място е необходимо за отделения въглероден двуокис. Отново се оставя да ферментира на тъмно и хладно. Втората ферментация протича по-бавно от първата и отнема между пети и десет дни на температура между 12 и 20 градуса. 
 

Производство на домашен сайдер

Етап 1 - подготовка за ферментация
Най-практично е да се купи галон минерална вода /19 литра/ и да се използва както самата вода, така и големият галон за ферментацията.
При производството на сайдер е задължително да се ползва чиста вода, без съдържание на хлор и други добавки, каквата тече от чешмата.
Когато галонът с вода вече е у дома, трябва да се излеят от него 2 литра и да се използват останалите вътре 17 литра.
При следващото домашно производство на сайдер галонът може да се използва отново за алкохолна ферментация, а водата може да е друга минерална или дейонизирана.
Ако имате собствен съд с вместимост 19 литра и имате желание там да ферментира сайдерът, е добре той да бъде измит старателно, както се мият съдовете за вино. 
При положение, че нямате възможност да си купите такова количество минерална вода, е добре чешмяната да престои поне 24 часа в отворен съд, за да се проветри добре.
Етап 2 - влагане на плодовете и начало на ферментацията
За чудесен домашен сайдер са нужни 15 кг череши, почистени от костилките и дръжките. Към тях се добавят 17 литра вода, подкислител 1 и подкислител 2; ензим 1 и ензим 2 от пакета на „Дионис-Елена“. Разбърква се добре. На следващия ден се добавя бентонита и се поръсват дрождите по повърхността на материала. Оставят се спокойно да плуват отгоре. Не трябва в никакъв случай да се разбърква, както се прави при други ферментации. Два дни по-късно се добавя диамониев фосфат /ДАФ/ като тогава много внимателно и спокойно се разбърква материалът. Този комплект, съставен в „Дионис-Елена“, не се нуждае от захар.
Етап 3 - върви ферментация
При производството на сайдер ферментационният процес трябва да протича на тъмно и хладно /при температура между 16 и 20 градуса/. Трябва всеки ден грижливо да се следи как протича ферментацията и както при другите, се опитва на вкус. Изважда се малко количество за дегустация с маркуч или пробовземач. В никакъв случай останалото от опитването количество не бива да се връща при другия материал. Този процес обикновено протича в рамките на 6 дни. Когато сладкият вкус се изгуби, това е знак, че първата ферментация е протекла и се преминава плавно към втората.
Етап 4 - втора ферментация
За разлика от първата, втората ферментация може да протече или в стъклени, или в полимерни бутилки за газирани напитки, или в съд под налягане /рециклиран или втора употреба кег/, задължително далеч от пряка слънчева светлина и на хладно място. 
Всички съдове за ферментация трябва да бъдат добре измити, тъй като хигиената е от изключително значение и в приготвянето на напитки. 
Сайдерът трябва да се декантира след първата ферментация, за да бъде отделен от утайката. Това става, като много внимателно се отлее само бистрата част на течността. Ако целта е да се получи по-бистър сайдер, е добре да се отдели по-голяма утайка на този етап, тъй като в последствие, когато сайдерът се декантира отново, ще се изгуби газировката му.
Към готовият вече сайдер се добавя 50 г захар, предварително разтворена в част от общото количество. Разбърква се добре всичко и се пълнят бутилките. Препоръчваме това да са бутилки от газирани напитки, с вместимост 2 л. В тях е добре да се налива 1.5 л от сайдера. Това празно място е необходимо за отделения въглероден двуокис. Отново се оставя да ферментира на тъмно и хладно. Втората ферментация протича по-бавно от първата и отнема между седем и десет дни. Към вече ферментиралия сайдер се добавят сиропът за подслаждане и консервиране.
Сироп за подслаждане
Необходими са 1.6 кг бяла захар. Разтваря се в 2.4 л вода - отново минерална или престояла минимум 24 часа чешмяна. Добавя се консервант 1 и консервант 2 от пакета на „Дионис-Елена“ и сиропът е готов. На всяка бутилка се долива по 0.5 л от този сироп.
Охлажда се добре преди консумация.