Обикновено ми задават едни и същи въпроси по време на тези граждански диалози, каза още в началото на разговора завчера в Канев център първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс. Той посочи, че е голям привърженик на тази форма на размяна на мнения между обикновените хора и еврокомисарите, тъй като точно така обратната връзка става още по-действена. Вече са провеждани подобни срещи в Латвия, Германия, Италия, каза Тимерманс, като обясни, че винаги въпросите гравитират около „Моите деца ще живеят ли по-добре в сравнение с това как аз живея сега?“. Знаете ли, обикновено хората, които живеят в страните от Източна Европа, са убедени, че на техните деца предстои по-добро бъдеще, докато тези от Стара Европа са по-скептични, каза еврокомисарят. Това вероятно се дължи и на факта, че в едните държави жизненото равнище е по-високо, отколкото в другите, но все пак аз лично съм сигурен в едно: трябва да споделяме и трудностите, и проблемите, добрите явления, заяви Тимерманс. „Или всички ние от отделните държави споделяме съдбата си и сами я оформяме, или не я споделяме - и в такъв случай оставяме други да ни я оформят, независимо дали това ще бъде Москва, Пекин, Вашингтон или където да било другаде. Ако ние не сме заедно, тогава няма да определяме своето общо бъдеще. Други ще правят това“, възкликна еврокомисарят. 
Първият въпрос, който му бе зададен, бе от русенеца Явор Господинов, който постави темата за различията в отношението и политиките към хората с увреждания в различните страни от ЕС и необходимостта от балансиране в светлината на социално-икономическия туризъм. Солидарността и в тази посока е много необходима, тя е изключително ценна, но това е проблем, за решаването на който е необходима целенасочена и дългосрочна работа, отговори Тимерманс. 
Няколко от въпросите засягаха приемането на България и Румъния в Шенгенската зона. Еврокомисарят не скри, че готовността на двете страни за това е различна и че България доста изостава, което ще бъде посочено и в следващия доклад на ЕК. Той обаче бил оптимистично настроен, повод за това била срещата му същия ден с премиера на България Бойко Борисов, който показал категорично намерение да се преодолее забавянето. 
Солидарността, споделената отговорност и споделените ценности, възможностите за равен шанс - в тази добре позната окръжност от ЕС-терминология кръжаха отговорите на еврокомисаря на повечето въпроси, поставени от хората в залата. Представителка на румънска НПО настоя да получи отговор кога във всички държави от ЕС отношението към еднополовите бракове ще бъде еднакво, друг румънец се възползва от срещата, за да зададе няколко въпроса на техния министър на провосъдието Роман-Мариус Казанчук, а млад българин запита Тимерманс дали не мисли, че ЕС е допуснал грешка, заставайки на страната на Киевския майдан, където имало и доста фашизирани елементи. Не бива да се вини Киев - да обвиняваме Киев е все едно да обвиняваме някого за това, че крадецът му е откраднал нещо, отговори гостът. И отново потвърди тезата си, че Украйна трябва да решава сама своята съдба, както това трябва да правят България и Румъния. Не Москва, не Брюксел, не Вашингтон, а самите тези страни трябва да решават какъв път да изберат, настоя той. 
Накрая водещата Добрина Чешмеджиева разкри, че Франс Тимерманс е заклет футболен фен и го запита за кого ще вика на Шампионска лига в събота. Това е най-трудният въпрос, който ми беше зададен тази вечер, засмя се еврокомисарят. И в заключение се обърна към публиката: „Трябва да можем да мечтаем, трябва да имаме перспективата да правим планове, каза холандецът и припомни медицинския факт, че ако човек спре да сънува, това е недвусмислен знак, че той вече не е жив“.