Средните показатели от изпитите след 7 клас подреждат Русенска област на едни добри места, коментира вчера началникът на Регионалния инспекторат по образованието Димитър Райнов. Той посочи, че от 24-о място по математика тази година седмокласниците са „дръпнали“ на престижното 6-о място. По показателите по български език и литература момичетата и момчетата от областта вече не са на заеманото досега 18-о място, а са на 5-о! 
В това обаче няма нищо радостно и данните не са кой знае какъв повод за гордост, обясни Райнов. Ние излизаме напред, не защото сме постигнали някакви невероятни успехи, а просто защото другите, които са били преди нас, са се сринали, каза шефът на РИО.
Всъщност, русенските резултати са останали без промяна в сравнение с предишни години. Без промяна е и броят на двойките, които седмокласниците са получили при изпитите за външно оценяване - 419 слаби оценки по математика и 180 по български език и литература. Вярно е, че тази година материалът по математика бе по-сложен, но факт е, че двойките по тази дисициплина си остават константа в последните години, каза Райнов.
Тази година на изпитите за национално външно оценяване след 7 клас са се явили 1550 деца от Русенска област.