Портални детектори за засичане на радиация от последно поколение са инсталирани от вчера на входа на Дунав мост. Системата за радиационен контрол е изградена от Агенцията за ядрено регулиране със средства от Държавния департамент по енергетика на САЩ. Предишната рамка, която бе морално остаряла и в последните две години не работеше, е премахната и на нейно място се поставени двата нови портала. 
Новата техника е със сигнализатори и видеозаснемане. В момента, в който бъде засечено излъчване на радиация от превозно средство, системата се задейства автоматично и подава сигнал в Гранична полиция и в Националния координационен център към Агенцията за ядрено регулиране. До пристигане на специалистите от София граничните служители ще задържат автомобила и ще го изтеглят на безопасно място. 
През съоръжението ще минават за сканиране всички автомобили на влизане в страната. За целта са изградени две ленти - за товарни автомобили и за леки коли и автобуси. За обратния поток в Гюргево е инсталирана същата техника. 
До две седмици в Русе ще пристигнат специалисти за обучение на граничните служители за работа със системата. Очаква се в края на юни тя да влезе официално в действие, съобщи директорът на Регионалната дирекция „Гранична полиция“ Димитър Чорбаджиев.