Сътрудничеството между неврохирурзите в Многопрофилната болница в Русе и колегите им от Медицинския университет в Плевен ще помага при лечението на сложни черепно-мозъчни травми. Сътрудничеството вече е факт, с него е ангажиран доц.Йордан Панов - републикански консултант по неврохирургия и завеждащ специализираната клиника в Медицинския университет в Плевен.             
Идеята е това сътрудничество да е началото на една съвместна работа и в други специалности, съобщи д-р Йосиф Новаков, зам.-председател на борда на директорите на МБАЛ-Русе.
Черепно-мозъчният травматизъм е голям бич за населението. Нараняванията, основно заради катастрофи, са все по-тежки и все по-трудно се излиза от тях. Неврохирургията в Многопрофилната болница в Русе обаче има потенциал да бъде на европейско ниво, защото в нея работят професионалисти, каза доц.Панов, който е от Русе.
Спешната помощ в болницата ще бъде развита на най-високо ниво, включително с модерна апаратура като ангиограф на стойност над 1 000 000 лева и друга съвременна техника, но Русе е един от градовете, в който Министерството на здравеопазването ще го достави по европейски проект, посочи доц.Панов. 
Тежките черепно-мозъчни травми изискват бърза реакция и с новото Спешно отделение това ще бъде постигнато, каза началникът на русенската Неврохирургия д-р Огнян Игнатов. При големите травми са важни първите часове, а занапред неврохирурзите ще имат възможност за бързо уточняване на диагнозата и вземане на решения, като снимките на засегната част от главата ще бъдат изпращани до 15 минути за консулт на доц.Панов. С неговата подкрепа ще можем да правим и операции на гръбначно-мозъчните травми. Това досега за нас бе проблем, тъй като се налагаше пациентите да бъдат транспортирани до големите центрове в Плевен или София, уточни д-р Игнатов.
Ако операцията е сложна, аз мога да дойда до Русе за час и половина и да се включа в нея, увери доц. Панов.


Онкото и болницата разменят имоти заради бъдещото Спешно приемно

Замяна на недвижими имоти между Онкоцентъра и болницата се очаква да приемат общинските съветници. Предложението на ресорната комисия е породено на срещата между здравния министър д-р Петър Москов и кмета на Русе Пламен Стоилов, като основната идея е да може да се изгради модерно и функционално Спешно приемно отделение.
Тъй като онкоцентърът е собственик на част от приземния етаж на Хирургичния блок, това пречи на болницата да кандидатства по проекти за финансиране на изграждането на разширено Спешно приемно отделение, а и организационно не може да се създаде модерно и оптимално фукциониращо отделение. Освен това онкоцентърът е собственик и на 9 етаж в Хирургичния блок с площ 1368,00 кв.м. 
За да получи необходимите два имота, болницата пък ще предостави на онкоцентъра четвъртия етаж от сграда със застроена площ от 1567 кв.м на ул. „Независимост“ 2, която е предназначена за здравни нужди.