Соченият за иманяр Диян И. остана без адвокат и делото срещу него ще започне от нула, тъй като защитникът му първо признал, че клиентът му е виновен, а след това пледира за оправдателна присъда. Юристът сметна, че няма защо да си прави отвод, но състав на Окръжния съд бе категоричен, че има противоречия в защитата и ако излезе с присъда, тя ще бъде порочна и ще се отмени на следваща инстанция.
Правната каша се забърка покрай факта, че адвокатът е защитавал и останалите четирима, хванати на 19 януари тази година да копаят за златно имане от турско време между Широково и Чилнов. Месец по-късно 52-годишният Пламен В., 28-годишният Петко П., 34-годишният Георги Г. и 59-годишният Боян М. направиха самопризнания, че са вършили незаконни археологически разкопки в съучастие с Диян. Така набързо се сдобиха с присъди от по половин година условно с 3 години и половина изпитателен срок. Диян обаче не се призна за виновен и твърди, че е гледал отстрани копаенето от чисто любопитство. Попаднал на мястото съвсем случайно и без да знае - просто тръгнал със свой познат за Две могили, където искал да посети гадател. До противоречието се стигна, след като при първото дело адвокатът признал за съизвършителството, а при второто твърди, че такова няма и клиентът му трябва да бъде оправдан. И тъй като не си направи отвод, след края на пледоариите, вместо да чете присъда, съдът отстрани некоректния адвокат и стартира делото наново. Това докара до незавидна позиция самия Диян. 
39-годишният мъж поиска да се защитава сам с цел казусът да приключи и още на деня да се сдобие с присъда. Бе направен опит делото да продължи, но заради специфичната правна материя у Диян се породиха различни въпроси, а съдът му напомни, че по закон няма право да дава консултации и да влияе на решенията му. В крайна сметка магистратите сметнаха, че мъжът трябва да си наеме нов адвокат, въпреки че той не иска, за да не се стига до накърняване на правата му, и отложиха делото.
До разкриване на 5-членната групичка „археолози“ се стигнало след сигнал на минувач, който ги помислил за крадци, тръгнали да вършеят из помпената станция. Оказало се обаче, че мъжете търсят златни монети, до които щели да стигнат след откриването на камък с формата на човешка глава. След като полицията пристигнала на място, Диян избягал, а ден-два по-късно бил открит и първоначално признал, че е участвал в незаконната дейност. После обаче промени версията си и твърди, че е невинен.
Прокуратурата е категорична, че той не се е оказал случайно на мястото на разкопките, а предварително е знаел къде и защо отива, като въобще не бил тръгнал на ясновидец, както твърди. Обвинението твърди, че мъжът е участвал активно в търсенето и не е стоял само да наблюдава. А впоследствие дори е накарал четиримата му колеги „археолози“ да променят показанията си в негова полза. За това поиска съдът да го накаже с половин година условно и 3 години и половина изпитателен срок, но заради правната каша до присъда не се стигна.