Когато Кремена дойде от бившия дом за изоставени деца „Райна Гатева“, беше студентка редовно обучение в Русенския университет, но премина задочно, за да може да работи. Намери си работа като администратор в Бизнес парка до Мол Русе, а сега е щастливо омъжена и отглежда първото си дете. Тя беше третата постъпила в „Дом Възможност“ в Русе, която обаче ни накара да повярваме, че каузата си заслужава и че има смисъл. Това разказа за „Утро“ управителката на дома Марияна Димитрова, чийто живот от четири години е белязан от съдбите, личните драми, истории и мечти на младежи, лишени от родителски грижи, но вече напуснали домовете за деца в Стърмен, Силистра, Лом, Исперих. 
Днес наблюдаваното жилище, което е част от неправителствената Фондация за социална промяна и включване,
празнува своя четвърти рожден ден
а Димитрова и тримата социални работници могат да се похвалят с 25 променени живота и 25 успели личности, които са намерили в какво са добри и как да се справят с реалността. 
„Дом Възможност“ подпомага млади хора, израснали в домове за деца, да изградят умения за независим живот, да започнат работа и да станат достойни и допринасящи членове на нашето общество. Младежите от Русе живеят в апартамент на ул. „Матей Попов“ 6 в блок „Изгрев“, а на тяхно разположение са две спални, едно общо помещение, два санитарни възела, кухня, телевизор, интернет, а фондацията осигурява и безплатна храна. Те единствено плащат символична такса, като целта е сами да свикнат да заделят от заплатите си сума за бъдещия наем. Младежите сами решават какво да правят със заплатите си, като някои ги изхарчват за отрицателно време, а по-разумните дават част от средствата на персонала, за да им ги събират и когато напуснат, да им ги върнат. 
Всъщност докато „Дом Възможност“ намери този апартамент под наем,
минават шест месеца, през които се сблъскват с много трудности
Щом чуеха, че става въпрос за изоставени деца, ни отказваха. Страхува се от поражения и не можехме да ги убедим, че нашите деца са добри, разказва Димитрова. Такава е и реакцията на работодателите на някои фирми, които категорично заявяват, че не искат да наемат престъпници и слагат всички под общ знаменател. Управителката споделя, че в домовете има много свестни деца, но просто трябва да им се подаде ръка. 
Освен Кремена, на прекрасно дете и семейство се радва и Фердане, която започва работа като сервитьорка, израства за периода, в който е в наблюдаваното жилище, и се научава да преодолява трудностите в живота. 
През тези четири години на емоции, преживявания, опознаване и надежда „Дом Възможност“ е измъквал от безизходни ситуации по-голяма част от младежите. Имахме случай на младеж с родители, но тъй като е станал наркоман, баща му го изгонил от къщи и той останал на улицата. Дойде при нас, а ние бързо му помогнахме да си намери работа и да си стъпи на краката. 
Друго момче пък останало без работа и парите му свършили, а за да започне на нова позиция, му искали свидетелство за съдимост и медицинско, като от дома веднага реагират и му помагат финансово. 
Димитрова споделя, че
децата излизат от домовете изключително неподготвени
без някой да им е обяснил какво ги чака навън. Нямат трудови навици и се отчайват при първата трудност. Не са подготвени за самостоятелен начин на живот и се притесняват, че когато излязат от дома, няма къде да отидат, обяснява тя. Но от „Дом Възможност“ са винаги готови да подадат ръка, дори фондацията е предложила на един от младежите да поеме разходите му за квартира за три месеца напред, докато си стъпи здраво на краката. 
Всъщност по договор младежите могат да останат в дома 2 години, като има случаи, когато остават и за по-дълго време. В наблюдаваното жилище има и възрастово ограничение - от 18 до 25 години, но вратата на „Дом Възможност“ е винаги отворена за младежите, като пример за това е случаят със Севда. Беше навършила вече 25 години, но изпаднала в крайна нужда и дори спяла под терасите. Веднага я приехме, тъй като имахме свободно място и за много кратко време тя започна работа в „Септона“. 
Някои от младежите са в чужбина, други са се реализирали в Русе, а има и такива, за които от дома не знаят нищо, защото постоянно си сменят телефонните номера, но Димитрова разказва, че младежите
винаги пазят контакти на социалните работници в дома и при нужда им се обаждат
В момента в „Дом Възможност“ Русе живеят три момчета и едно момиче, като капацитетът е 6 младежи. Стефан, който работи в „Делта текстил“, е от близо година в жилището, но вече се подготвя за самостоятелен начин на живот. Илиян е настанен от девет месеца, като за кратко време започва работа в „Монтюпе“. Красимир също работи в „Делта текстил“, но остава по-дълго в дома - 3,5 г. заради психологическо разстройство и е необходимо още малко време, за да се възстанови. Единствената дама в наблюдаваното жилище е Ангелина, която обитава дома от 7 месеца. За този период тя сменя две работи - първо започва във „Фазан“, а отскоро се мести в кухнята на „Дунавски кът“ заради страстта си към готвенето. 
Повечето от напусналите
осъзнават, че за да оцелеят, трябва да работят и няма на кого да чакат
но за тези четири години от жилището имат и шест неуспешни случая, когато просто младежите не успяват да се задържат на работа. Имахме едно момче от Бургас, което за осем месеца смени осем позиции и беше невъзможно да му намерим друга работа, спомня си Димитрова. Една част от младежите са благодарни, но други мислят, че фондацията и дома са длъжни да им помагат и да им осигуряват добри условия на живот. 
Димитрова споделя, че децата от домовете са много уязвими и лесно могат да бъдат подлъгани. Имало е младежи, които са теглили заем, давали са си личните карти и с тях са извършвани покупки. От „Дом Възможност“ правят всичко възможно, за да им обяснят какво ги чака и да ги предпазят от подобни злоупотреби. Те живеят в сапунен балон и не знаят какво става навън, казва Димитрова.