Три нови танца, една фолклорна сюита и театрално-танцов спектакъл ще видят русенци по време на трите концерта на Фолклорен танцов театър „Найден Киров“, с които ще бъде отбелязан 55-ият рожден ден на ансамбъла. Това е една от емблемите на Русе, подчерта гордо зам.-кметът Иван Григоров, който призна, че също е танцувал преди време в състава. 
Концертите ще събират публика в три поредни дни - 11, 12 и 13 юни - от 19 ч в Голямата зала на Доходното здание. Това е може би най-добрата зала в България за нашето изкуство, каза главният хореограф Богдан Донев. Два нови танца е създал той за празничните концерти - „Игри из Добруджа“ и „Ай, гиди вино“, а проф.Николай Цветков е автор на третия нов танц - „Игра от Петричко“. Композиторът на вокално-инструменталната сюита е гъдуларят на ФТТ Цончо Дочев. Зрителите ще видят и откъс от театрално-танцовата постановка на Орлин Дяков „Шибил“, в която танцьори от „Найден Киров“ си партнират равностойно с актьори от драматичния театър. 
Стотици са оставили сърцето си и се чувстват завинаги найденкировци, каза хореографът Мониела Добрева, като припомни, че ансамбълът е създаден през 1960 г. от Иван Донев, останал негов главен художествен ръководител 50 години. По време на концертите другата седмица на сцената ще излязат 120 души - детски и концертен танцов състав, детски и голям народен хор, оркестър. Очаква се за един от концертите в Русе да се върне и главният художествен ръководител - известният актьор Камен Донев, син на създателя на ФТТ „Найден Киров“.