Пирамиди от светъл пясък се издигат на брега на Дунава по протежение на кея. Пясъкът бе докаран миналата седмица и русенци, които се разхождат по крайбрежната алея, дори помислиха, че там започва ремонт. Но тази седмица купчините започнаха да се подреждат и да се валират и стана ясно, че те са предназначени за фестивала на пясъчните скулптури, за който преди дни се просмука информация. Тогава се разбра, че след скулптурния симпозиум на дървените фигури и фестивала на ледените фигури от миналата година, сега предстои трети фест, организиран от Общината и общинската фондация „Русе - град на свободния дух“.  
Според вездесъщия Фейсбук и темата на пясъчните фигури също е свързана с така харесваната напоследък тема за първите неща, навлезли в България от Русе. И така, Международният фестивал „Пясъчни скулптури Русе 2015“ ще се проведе от 9 до 20 юни на русенския кей и неговият фокус ще бъде киното - с посвещение на първата прожекция в България, състояла се в Русе през 1897 г. 
Във фестивала, който ще има и конкурсен характер, се предвижда да вземат участие осем ваятели. Литовецът Донатас Моцкус ще създава пясъчна Мария-Антоанета по филма на Франсис Форд Копола, японецът Кацухико Чаен ще направи Бодигард - по лентата на Акира Куросава, Якуб Жимачек от Чехия ще съчинява пясъчни фантазии, вдъхновени от култовия филм „Черна котка, бял котарак“ на Емир Кустурица, а латвийката Инес Валтере Уланде ще направи Уди Алън от пясък. 
В пясъчния фестивал ще вземат участие и двама българи. Единият е русенският скулптор Даниел Кънчев, който девет години участва успешно в ежегодния фест на фигурите от пясък в Бургас. Темата на Даниел е нямото кино - той възнамерява да направи една минигалерия от най-разпознаваемите персонажи от зората на филмовото  дело с Чарли Чаплин, родния Българан и още други. Другият български участник е Огнян Читаков от Асеновград, който ще твори по темата „Първата кинолента“. 
Публиката ще види скулптури на още двама майстори - украинката от Одеса Ирина Тафлевская ще извае Тарас Булба от лентата на Владимир Бортко, а Руслан Коровков от руския град Ростов на Дон ще направи своя пясъчен Прометей по филма на Ридли Скот. И двете фигури обаче няма да участват в конкурса, тъй като Тафлевская и Коровков са консултанти на русенския фестивал. Коровков участва и във фестивала на ледените фигури в Русе през декември миналата година. 

ПРОГРАМАТА
613 тона пясък се намират на кея, където на 9 юни в 18.30 ч официално ще бъде открит фестивалът. 
В 19.15 ч същата вечер там ще има концерт на струнен квартет „Интро“, а в 21 ч - огнено шоу. 
На 10 юни от 21 ч започва Фестивално лятно кино с прожекцията върху екран, разположен на кея, на филма „Принцесата на Монако“ с Никол Кидман. 
На 11 юни в 19.30 ч започва пърформансът „Нямо кино“ и всеки ще може да облече театрални костюми и да влезе в роля на любим герой. В 21 ч ще бъде прожектиран „Дани Колинс“ с Ал Пачино. 
Петък, събота и неделя ще преминат под знака на концертите на Биг Бенд Русе и малките русенски таланти, като ще има пясъчна работилница и за деца. Зумба, кизомба и рок са другите развлечения. 
Официалният финал и обявяването на наградите от скулптурния фестивал е в 12 ч на 14 юни.