Топлината и уютът на семейството и родината бе темата на една от дискусиите, които събраха в полския град Лодз представители на училища в България, Гърция, Италия, Унгария и Испания. Екип от ученици и учители на СОУ „Васил Левски“ защити българската страна и имаше възможността да покаже красотата на родината и топлината на бащиния дом.
Това бе част от проект по програма „Коменски“, като първата среща на партньорите се състоя миналата година в Сицилия. Екипите всъщност продължават работата си по насърчаване на децата в издирване и съхранение на традициите, характерни за народа им.
Като последствие от разговорите за топлината - у дома и в отношенията между хората, в Полша гостите имаха шанса да видят как работят топлоелектрическата централа и солната мина в Лодз, както и в какво може да се превърне енергията чрез експонатите в Музея на технологиите във Варшава. Топлият прием, с който бяхме обгърнати, допринесе за разширяване на познанията ни в областта на съвременните технологии за производство на енергия и приложението й в живота, коментира помощник-директорът на СОУ „Васил Левски“ Георги Иванов.
Интересът на децата е бил предизвикан от открития урок по физика, на който е демонстрирано как топлината присъства в ежедневието на хората за приготвяне на храна, за отопление, както и за извършване на експерименти. За гордост на русенската група фотосите на Кирил Иванов от 12 клас са отличени с първа награда в конкурса със същата тематика. Неговият колаж от снимки представя уюта и топлината в семейството, между приятели, между животни и в природата.
Работата по проекта продължава, а през март срещата ще е в Унгария, където партньорите от страните - участнички, ще представят разработки на следващите задачи по темата.