Убедена съм, че детската публика е тази, която ние непрекъснато трябва да търсим, да образоваме, да привличаме в нашите зали. Това каза вчера прима балерината и директор на русенския балет Силвия Томова по повод предстоящата премиера на „Карнавал на животните“ от Сен-Санс. Днешните деца са не само нашата бъдеща публика, но сред тях със сигурност има и такива, които може да открият своето призвание като бъдещи балетисти, музиканти, певци, добави тя. Ето защо екипът, подготвящ премиерата на балетния спектакъл в сряда, се е постарал да направи интригуващо въведение в произведението на именития френски композитор и така неусетно да увлече зрителите - малки и големи, в спектакъла.
Творбата на французина е създадена през 1886 г. като фантазия за оркестър, при това е написана като шега и подарък за приятели на Шарл Камий Сен-Санс. С нея е свързана и една любопитна подробност: тъй като авторът на опери като „Самсон и Далила“ и „Фрина“ е държал да остане в историята като сериозен творец, е забранил приживе да се изпълнява тази забавна сюита. Така че официалната й премиера е била месеци след смъртта му през декември 1921. Затова пък още с първите си представяния пред публика /дотогава все пак произведението било изпълнявано на два пъти, но само пред приятели на композитора/ тя постига шеметен успех, който неотлъчно следва творбата и до днес.
Реших да погледна малко по-съвременно към основната тема и да добавя една конкретна сюжетна идея, която да доближи произведението от края на 19 век до времето, в което живеем, каза хореографът Йордан Кръстев. Така се появил персонажът Стефчо, ролята на когото изпълнява Мариан Янков, който прекрасно се справя със съвременния стил на танцуване, известен като „уличен танц“. Танцувам игра и това много ми харесва, суперзабавно ми е и се надявам също толкова забавно да бъде и на зрителите, каза Мариан. Пищните костюми, прекрасните маски и мултимедията, направена от Теодор Цаков, допълват хармонично цялостното впечатление и обещават 40 вълшебни минути със спектакъла, уверяват от Операта.
Постановката се създава така, че във всеки един момент би могла да излезе от зрителната зала и да събере публика в мол, училищно фоайе и други не съвсем стандартни пространства, като така ще може да достигне до повече зрители, каза Силвия Томова. Директорката на балета приповдигна завесата и съобщи какво още да очакват почитателите на Терпсихора в Русе. На 27 и 28 февруари ще бъдат първата и втората премиери на двата едноактни балета „Ромео и Жулиета“ и „Полет към светлината“. Хореограф и на двете постановки е Томова, като втората представлява артистичен колаж от произведения на Чайковски, Гершуин, Пиацола, Росини и Масне. А през месец май ще започнат репетициите на една от най-известните класически балетни творби - „Копелия“ от Лео Делиб, като по хореографията ще работи руски майстор, каза Силвия Томова, запазвайки в тайна името на госта. Премиерата на „Копелия“ вероятно ще излезе в началото на юли, това е един голям и сложен спектакъл, но аз много държа да я поставим в Русе,  каза тя. И поясни, че това е и първата балетна постановка в България, която родните зрители са видели на 22 февруари 1928 година в Народния театър в София и тази дата се смята за рождена на българското балетно изкуство. Заглавието е свързано и с Русе - първата изпълнителка на централната роля е балерината Надя Винарова, която е родом именно от града на Дунава, добави Томова.