За две дълги минути точно в 12 на обед сирените в Русе нададоха оглушителен вой и спряха пешеходци и автомобили. Така по традиция с мълчание бе отбелязан Денят на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. 
Глави сведоха и няколко десетки граждани на централния площад пред Паметника на свободата, където с церемония бе отбелязан Втори юни. Там бяха народни представители, председателят на Общинския съвет Васил Пенчев, кметът Пламен Стоилов, генералният консул на Русия Татяна Грушко, политици и общественици. 
С военни маршове и възрожденски мелодии на Общинския духов оркестър под диригентството на Димчо Рубчев и с „Питат ли ме дей зората“, изпълнена от детска вокална група „Слънце“, започна честването. Заместник-областния управител Станимир Станчев прочете дълго патриотично слово за непокорния български дух и за славната саможертва на героите.
Трима свещеници от Русенската митрополия отслужиха заупокойна молитва и благодарствен молебен, който неизвестно защо завърши с „На всички, които празнуват този празник - на многая лета!“. Това леко озадачи някои от присъстващите, тъй като Втори юни е ден за памет и почит, но не може да се нарече празник в общоприетия смисъл на думата. Макар че църковната лексика нарича „празник“ и Задушница, но както и да е. 
 Накрая пред Паметника на свободата бяха поднесени венци и цветя от организации, институции и граждани.