Обезщетение в размер на 30 000 лева търси бившият директор на държавната собственост и регионалното развитие в Областна администрация-Русе Димитър Маринов от прокуратурата за причинено уронване на престижа и влошено здраве. През годините срещу него бяха повдигани различни обвинения, по които по-късно той бе оправдаван. Затова сега Маринов търси възмездие.
Всъщност Маринов вече спечели 8000 лева обезщетение за причинени вреди покрай делото за предоствянето на бившата резиденция „Липник“ на Българския олимпийски комитет. Този път той съди прокуратурата за причинени му вреди в резултат на обвинението в престъпление в качеството му на ръководител на проекта „Чудният свят на пещера Орлова чука“, по които бе оправдан през 2010 година.
Вчера бе представена съдебно-медицинска експертиза, от която стана ясно, че здравето на Маринов рязко се е влошило покрай повдигнатите обвинения. Стресът е усложнил хипертонията и исхемичната му болест, а вследствие от това са зачестили и кризите му. Освен това, по време на продължилото четири години наказателно производство, мъжът е загубил част от клиентите си и е прекъснал връзката с партньорите си от Румъния.
„Прокуратурата не се интересува от щетите, които може да причини на човек. Всяка психика се поддава в такъв момент. В държавата трябва да настъпи ред и да започне да се различава доброто от лошото“, коментира за „Утро“ Маринов. Той заяви, че вече не би се нагърбил с подобни проекти, които са в полза на обществото заради риска от очерняне на името му. Маринов е особено огорчен от факта, че проектите, по които е работил, са му донесли признания и награди дори от Европейската комисия, а в същото време - и обвинения от прокуратурата.
Вчера по делото показания даде и бившият кмет на Две могили Драгомир Дамянов. Той разказа как е привикан от тогавашния областен управител Мария Димова, която го посъветвала да не работи с Маринов. Какъв ще е изходът от казуса, се очаква да реши съдът в срок до 27 февруари.