Тировете, които изчакваха на паркинги край Бяла, Велико Търново, Плевен и Стара Загора, вчера следобед се впуснаха в безумни гонки по пътя към Русе, сигнализираха шофьори на леки коли. Водачите на тежки камиони се изпреварвали по пътя като луди, за да стигнат по бързо до Дунав мост. Върхът бил по баира от Индийска колиба, когато три тира застанали един до друг по нагорнището и се движели с доста голяма скорост, не оставяйки никакво свободно място за идващите насреща.
„Не можем да караме спокойно и затова се налага да спираме вдясно, за да не ни отнесат“, разказа една от потърпевшите по телефона на „Утро“.
До тази напрегната обстановка се стигна след затваряне на Дунав мост от румънските власти в събота в 15 часа заради виелиците след Гюргево. В нощта срещу понеделник, десет минути след полунощ забраната бе вдигната и тировете, които изчакваха на бул.“България“, потеглиха. Около 4 часа призори обаче румънски тир се завъртя, препречи входа към Дунав мост и близо пет часа нямаше кой да го изтегли. До тапата се стигна, след като изнервеният от дългото чакане водач влезе в кръговото преди портала за моста с по-голяма скорост,  задницата му се унесе и камионът заора в преспите до желязната врата.
В 8.30 часа на помощ на закъсалия шофьор се притече стар „Зил“, който забуксува и не можа да направи нищо. 30 минути по-късно дойде мощна машина на пожарната и изтегли тира. През това време камионите влизаха на Дунав мост през портала за влизане в града.
Сутринта се появи и друг проблем. Подходът към самото съоръжение се превърна в ледена пързалка и тировете започнаха да буксуват преди да се качат на моста, тъй като фирма „Берус“, която трабва да чисти района на граничния пункт, не си е свършила работата, докато мостът бе затворен за 33 часа. За проблема бе уведомен областният управител Венцислав Калчев. Разпоредено бе опесъчяване на подхода и на самия мост. Дотогава движението на тировете отново бе спряно, а опашката достигна 3 км. Към 11 часа движението  по граничния пункт бе подновено.