Повторна тройна съдебно-психиатрична експертиза от неучаствали досега по делото вещи лица ще изследва психическото състояние на 39-годишния Пламен Петров, който от 13 месеца е задържан за убийството на първородната си дъщеря Пламена. Вчера, когато бе празникът на детето, делото започна за втори път в Русенския окръжен съд.
През януари Петров бе осъден от окръжните съдии на 16 години затвор с мотива, че той не е убил дъщеря си умишлено. Казусът бе оспорен пред Апелативния съд във Велико Търново и от адвоката му, и от прокуратурата, а съдиите на втора инстанция видяха процесуални нарушения и върнаха делото обратно в Русе на стартова позиция. Решение, за което вчера страните по делото не скриха негативната си преценка.
Настояване Пламен да бъде изследван задълбочено, за да се установи какво е неговото състояние, за пореден път изрази служебният му адвокат Славчо Славчев. Неговата теза е, че варненските лекари от първата експертиза, според която бащата-убиец е тежък психопат, но е вменяем, са го прегледали повърхностно, и то по възможно най-елементарните методи. Защитникът поиска да бъде разпитана и лекарка от Центъра за психично здраве, която в последните години активно го е преглеждала и лекувала. Той отправи и искане за справка по какви причини Пламен не е ходил в казарма с предположението, че това се дължи на тежкото му психологично състояние. Всички искания, освен това за повторна експертиза, бяха отхвърлени. Предстои три вещи лица, експерти в психиатричната област, да се заемат с тази задача. Пламен ще бъде настанен в болницата в затвора в Ловеч, където ще бъде изследван. Сред въпросите, на които вещите лица трябва да отговорят, са какво е психическото му състояние и каква диагноза може да му се постави, разбирал ли е какво върши на 20 април 2014 година, когато преби до смърт 7-годишната си дъщеря, вменяем ли е бил тогава и сега, може ли да носи наказателна отговорност и да участва в съдебния процес, ако не е пиел редовно хапчетата си, за които се твърди, че е нямал пари да си купи, можел ли е да знае какво върши.
Самият Пламен се яви в съдебна зала отслабнал и с разстроен вид. Разказа, че баща му е бил шизофреник, леля му също страдала от психично заболяване, а той от малък знаел, че е болен. Затова и завършил помощно училище.
Вчера делото отново тръгна по един от вариантите на съкратеното съдебно следствие. Разпитан бе само единственият очевидец на тежкия случай - приятел на Пламен, който му бил на гости. Мъжът разказа, че фаталният ден започнал с караници от сутринта, когато доведената майка на Пламена Емилия се карала на детето, тъй като било наплюло малката си сестричка Деси. Впоследствие Пламена ядосала мащехата си, тъй като не искала да яде лука от салатата и тя й напъхала цяла лъжица насила в устата. Последвали скандали за това, че вече е на 7 години и трябва да помага в готвенето. По някое време яростта изпълнила и Пламен, който наказал Пламена да стои с вдигнати ръце, но след като омаляла, наказанието преминало в бой с точилка. След пауза ударите започнали наново, този път с ритници, докато момичето лежало на земята и през плач молило баща си да спре. Когато вече не излизал звук от Пламена, баща й се уплашил, взел я на ръце и започнал да й прави изкуствено дишане. Веднага потърсил Спешна помощ, но сърцето на детето било пръснато и връщане назад нямало.
Виновна за случилото се според прокуратурата е и мащехата Емилия, която след като видяла тежкия побой и ударите, които Пламена поема, не се е намесила да я спаси, а е стояла безучастно отстрани. Вчера, по думи на техен познат, стана ясно, че Пламен често е посягал на децата си и е възприемал шамарите като възпитателна мярка. Никога обаче не е посягал на Емилия и може да се предположи, че намесата й в терора над Пламена не е криела риск за нейното здраве. На първа инстанция втората съпруга на Пламен, с която вече са разведени, бе оправдана.
Да бъде конституирана като частен обвинител и граждански ищец по делото поиска майката на Пламена - Деница Атанасова. Тъй като обаче не е декларирала това си желание при първоначалното разглеждане на делото, няма как при повторния му старт тя да заеме мястото на страна по него.
Делото продължава на 6 юли.