Скандално и неприемливо е неспоменаването на България като държава, която се намира в извънредна ситуация по отношение на нелегалните имигранти. Това каза евродепутатът и заместник-председател на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки в Русе по повод предложението на Европейската комисия нелегалните имигранти да се разпределят на територията на 28-те страни членки, което бе оповестено в средата на седмицата. 
 Той посочи, че ситуацията с нелегалните имигранти в Европа е оценена като извънредна, но само за Гърция и Италия, и от партията намират това за несправедливо и несолидарно за България. Според договора за ЕС има възможност, когато една държава членка се намира в извънредна ситуация, да й бъде помагано. Джамбазки обясни, че показателите, според които се измерва извънредността на някаква ситуация, са брутният вътрешен продукт /БВП/ на държавата и на глава от  населението и броят нелегални имигранти, които има на единица население.  
България е с най-нисък БВП, а според статистиката миналата година страната ни е дала убежище на 7020  нелегални имигранти, Гърция - на 3800, а Италия - на 20 000. Изчисленията на 1 млн. души показват, че България е дала убежище 2,5 пъти повече от Гърция и 2,7 пъти повече от Италия, коментира евродепутатът, като допълни, че нашата страна също трябва да получи помощ и солидарност от всички останали европейски държави, ако уважаваме принципите на солидарност в ЕС. 
Той посочи, че на България се падат около 300 човека от Италия, около 200 от Гърция и над 200 от държави извън ЕС, или общо 788 човека, които страната ни трябва да приеме според предложението на комисията. Това не ни отърва от заплахата Германия да ни върне повече от 4000 нелегални имигранти, които са били регистрирани в България, но са заловени на територията на Германия. За разлика от България, където през миналата година масово беше раздаван статут на бежанец на всякакви нарушители на границата, Гърция на никого не дава такъв и ги праща в България и Германия, коментира още Джамбазки. Той обясни, че според европейското законодателство нелегалните имигранти, които са регистрирани в една страна, а са заловени в друга, се връщат на първата. 
По думите му много държави вече са изразили несъгласие с тези предложения, като подобна е била реакцията на Украйна, Полша и Прибалтийските държави. 
В тази връзка Джамбазки заяви, че подкрепя декларацията на Патриотичния фронт, прочетена от трибуната на Народното събрание, според която България не трябва да приема повече нито един нелегален имигрант. 
Твърдо сме против и питаме къде спа Министерски съвет, когато се обсъждаше това предложение на комисията, защото до този момент реакция няма. Не може да си позволим да издържаме толкова много хора в ситуацията, в която се намира бюджетът. Нелегалните имигранти, дошли тук, трябва да бъдат преразпределени в други европейски държави, категоричен бе той. 
Депутатът Искрен Веселинов коментира, че през изминалата година в България са регистрирани 13 000 нелегални имигранти, в същото време около 34 000 български граждани напускат страната годишно.
По повод циганската престъпност и събитията в Гърмен Джамбазки коментира, че са резултат от пълната деградация, изолация и отказ от образование и трудови навици на циганската общност. В тази връзка от ВМРО са подготвили цял пакет от предложения за промени в няколко закона за справяне с етническата битова престъпност.