Евродепутатът Андрей Новаков от ЕНП/ГЕРБ е най-новият посланик на Русе в Европа. По време на срещата си с кмета Пламен Стоилов той получи специалната значка, която ги приобщава към все по-голямото семейство посланици на града в различни краища на света. С кмета и с областния управител Стефко Бурджиев евродепутатът обсъди възможностите за трансгранично сътрудничество с Румъния, големите инфраструктурни проекти и привличането на европейско финансиране за развитие на региона. Русе е истински пример за модерен европейски град, той е преобразен и продължава да се развива, сподели впечатленията си Андрей Новаков. 
Той беше на двудневно посещение в Русе, по време на което проведе обучение под наслов „Финансирай мечтите си с ЕС“. В него участваха студенти, предприемачи и представители на неправителствения сектор, на които бяха обяснени програми „Хоризонт 2020“, COSME, Еразъм за млади предприемачи и др. Новаков ги съветва към кои програми да се ориентират, за да реализират идеите си. 
Евродепутатът се срещна и с представители на младежката структура на ГЕРБ, с които обсъдиха кандидатстването по програми за младежка заетост и финансовата подкрепа за семестри или магистратура в чужбина.