След 8-месечно разследване трима български граждани са обвинени за „експлоатация на хора“ и за „експлоатация на просяци“, съобщава френският вестник „Паризиен“. Според френската полиция те са изградили мрежа за експлоатация на хора с физически увреждания в Марсилия.
В бандата, ръководена от 55-годишният Станчо Д., наричан Пашата, участвали 52-годишната му съпруга Теменужка и 50-годишният му брат Иван, съобщи „Блиц“.
В Русе Станчо предлагал на местни бедняци да просят в Марсилия, като им е обещавал 50% от печалбата плюс подслон и храна. Според запознат източник просяците е трябвало да печелят между 20 и 80 евро на ден. Ако не носели такава печалба, били гонени да спят в изоставени коли в ромски лагер.
Известен с жестокстта си, в миналото Станчо е бил арестуван за ръководенето на подобни мрежи в Германия, Гърция, Швейцария и Италия.
„Той е избирал хора с физически недъзи, за да предизвикват повече съчувствие. На 23 май Станчо се е върнал от България заедно със 7 нови просяци, някои от които са имали тежка форма на полиартрит на краката. Заради липсата на грижи един от просяците е починал в болница в Марсилия от гангрена, а друг е към края на дните си в приют“, казва източникът.