Поне 10 са учителите с докторска степен, които преподават в русенски училища. Това съобщи на пресконференция вчера председателят на общинския координационен съвет на Синдиката на българските учители в Русе Пламен Атанасов. Учителите-доктори получават месечно по 85 лева над заплатата,    обясни той и посочи, че русенските просветни синдикалисти са извоювали доста придобивки в сравнение с колегите си в страната. В общинския колективен трудов договор е записано, че парите за облекло са с 20 лева повече от заложеното в националния КТД, с 2 дни са повече отпуските, по-високи са и възнагражденията за получена квалификационна степен, каза Атанасов. 
Той не скри притеснението си, че младите учители на възраст до 35 години в община Русе са едва около 3,5 процента. Това е и средният процент за страната, като средната възраст на учителите е 54 години и 8 месеца. Тези тревожни данни не са окуражителни, но синдикатите се надяват картината да се промени.
Атанасов съобщи, че през юни предстои русенската структура на СБУ да отбележи 25-годишнината си със специално тържество. Той посочи, че в общинския СБУ членуват 1350 преподаватели от всичките 2710 учители в Общината.