Богат с интригуващи постановки е театралният афиш за юни, като шестият месец на годината за русенската сцена преминава главно под знака на гастролите. Всъщност, русенският спектакъл ще бъде един - той е още на 1 юни от 11 ч, когато на камерна сцена „Слави Шкаров“ ще бъде представено детското представление „Аладин“ по безсмъртната приказка на Шехерезада в постановка на Александър Беровски. Представлението се осъществява със специалната подкрепа на русенеца Иван Хаджииванов и е безплатен подарък за русенските деца. 
В останалото време до края на юни актьорите от ДТ „Сава Огнянов“ ще играят на сцени извън Русе. Практически целият месец ние имаме турнета и гастроли, каза директорът Орлин Дяков, като поясни, че започват с Мартен, Бръшлен, след това отиват в Стара Загора. Предстои им да играят още в Поморие, Ямбол и други градове в страната, като ще завършат месеца със спектакъл в Попово. За нас юни е сравним в някаква степен с март, когато нашата сцена е заета от фестивала „Мартенски музикални дни“, коментира Дяков. Той припомни, че от 13 до 19 юни Русе за 19-и път става домакин на националния ученически театрален фестивал „Климент Михайлов“. А от 22 до 25 юни за четвърта година тук ще се проведе международният форум „Европейска театрална работилница“. В рамките на работилницата театър „Пигмалион“ от Виена на 22 юни ще покаже в камерна зала „Слави Шкаров“ пиесата „Играчът“ по Достоевски. На 24 юни в същата зала от 19 ч театър „Одеон“ от Букурещ представя „Президентките“ от Вернер Шваб, като преди това от 16 ч пред главния вход на Доходното здание румънският театър „Маска“ ще представи пърформанса „Живи фигури“. Театралната постановка, с която „Маска“ идва на русенския форум, е „Ромео и Жулиета“ на Шекспир и ще бъде показана на 25-и от 19 ч на Голямата сцена. 
Българският спектакъл в рамките на работилницата ще бъде танцово-комедийното зрелище на Нешка Робева и Влади Въргала „Разбъркай го - да се оправи“, което ще се играе на 23 юни от 18 и 20 ч на Голяма сцена. Оказа се, че трупата на Нешка отдавна е резервирала точно тази дата, която пък се оказа в средата на нашата „Европейска театрална работилница“, каза Орлин Дяков. 
Другите гостуващи спектакли са романтичната комедия на Жорди Галсеран „Бурунданга“ - с него идва ямболският театър още на 3 юни, „Пролетно тайнство“ на плевенския театър с Йоана Буковска и Параскева Джукелова в главните роли - на 16 юни, режисьор е Бойко Илиев.
Закриването на русенския театрален сезон ще направи сливенският театър „Стефан Киров“ - на 8 юли от 19 ч на Голяма сцена трупата ще покаже „Особености на руската любов“ от Александър Галин с Мария Сапунджиева и Георги Кадурин.