Остро писмо се появи вчера в интернет срещу свещеника от болничния храм „Св.Василий Велики“ отец Николай Николов. Тежките обвинения са подписани от „персонала и болните в МБАЛ-Русе“, но на практика са анонимни - под тях няма нито едно име.
„Моля, спасете ни от русенския лъжесвещеник Николай Николов! Той не иска да служи в поверените му параклис и църква на болницата. Крие се от хората; гнуси се от болните, не ги посещава. Постоянно мисли само за печалба. Свещеник Николай разказва изповедите на миряните; злоупотребява с банковата сметка на църквата. Той с фанатизъм слуша жена си за всичко; отнесе мощите от параклиса в неизвестна посока. Жената на отец Николай - презвитера Евелина Николова почти се е обявила за свещеник; отрича авторитета на НС Патриарх Максим и НП Митрополит Неофит“.
Това е само част от пуснатото до различни получатели електронно писмо, което обвинява духовника във всички смъртни грехове, но обвинителите не са пожелали да се разкрият.
Заради скандалните обвинения „Утро“ потърси отец Николай Николов и се опита да изясни явния конфликт.
„Естествено, че това са пълни лъжи и клевети, а аз не бих искал дори да заподозра кой е авторът им, тъй като е грехота“, обясни свещеникът. Той сам показа мощите на св.Пантелеймон, които дори днес ще бъдат изнесени за поклонение от християните. „Лошото е, че в седмицата да дойдат десетина души в храма и толкова - хората не търсят църквата, а тя е една от най-красивите в Русе“, допълни още отец Николай и отхвърли и обвиненията за злоупотреби с банковата сметка на болничния храм.
Самата църква е построена в началото на миналия век, когато са изградени и другите сгради на болницата. През 1952 г. храмът е превърнат в склад, а 12 години по-късно става отделение по патоанатомия. През 2005 г по инициатива на тогавашния директор на болницата д-р Минчо Вичев започват работи по възстановяването му, като дирекция „Вероизповедания“ отпуска средства, а депутатите Лъчезар Тошев и д-р Теодора Константинова лично участват със свои дарения. Допреди няколко години за храма и миряните се грижеше отец Добромир Димитров, който обаче вече е преподавател в Богословския факултет на Великотърновския университет и напусна Русе.
„Действително отец Добромир беше създал истинско братство и храмът беше пълен, но сега е различно и хората не идват“, призна сегашният предстоятел отец Николай.