Зрелищно представление на Вердиевата „Аида“ изнесе Русенската опера снощи в Националния дворец на културата. Спектакълът, който ще премине под диригентството на Найден Тодоров, е в рамките на 20-ия фестивал „Салон на изкуствата“ и първо за операта след удостояването й с две престижни награди - отличието на БНР „Музикант на годината 2014“ и награда „Русе“. 
Класическото заглавие е заредено с много провокации в режисьорската интерпретация на неконвенционалния Огнян Драганов. На сцената отново ще излезе камила, която символизира похода със слонове по оригиналното либрето. Нова хореография представят балетмайсторите Марияна Захариева и Йордан Кръстев, които запазват сюжетната линия, но вместо традиционната солистична двойка на сцената се появява балерина-змия. А един от най-впечатляващите ефекти със сигурност ще бъдат огньовете и илюминациите, като добре известният на русенци мим Мартин Маринов ще се превърне в истинско огнено кълбо.
По повече от три костюма, изработени прецизно от италианския майстор Салваторе Русо, сменят по време на спектакъла главните герои. Солисти са латвийското сопрано Алиса Зиновиева /Аида/, аржентинският тенор Даниел Муньоз /Радамес/, великолепното мецосопрано Петя Цонева /Амнерис/ и италианският баритон Марцио Джоси като Амонасро. Участват също Пламен Бейков, Стоян Стоянджов, Диана Василева и Александър Баранов, оркестърът, балетът и хорът на операта, както и певци от хор „Дунавски звуци“. Последните репетиции бяха вчера в зала „Филхармония“, тази сутрин керван от 4 автобуса откара към столицата оркестрантите, певците, танцьорите, за да се подготвят за поредния си триумф на 3-хилядната сцената в НДК.