Масови проверки за работното време на медиците и персонала в здравните заведения е стартирала Инспекцията по труда и ще наблюдава дежурствата на лекари, сестри и санитари до края на юни. Това съобщи директорът на инспекцията Ирена Николаева. 
В момента проверката тече в МБАЛ, предстои екипите да видят как стоят нещата и в другите стационари, в това число и в болницата и психодиспансера в Бяла.
„Недоумявам само за едно нещо“ - призна Ирена Николаева и разказа: „Преди година констатирахме, че в някои лечебни заведения като спешния център в Бяла и в сливополския филиал, например, фелдшери работят по 24 часа. Съставихме актове, които обаче после бяха отменени от Административния съд, тъй като формално имало заповед да не се заменят и сливат смени. А защо не се контролира как се изпълнява тази заповед и самият факт, че медицинско лице работи по цяло денонощия - това сякаш остана незабелязано. Защо ни отмениха актовете!? Аз, например, не бих искала лекар, който е работил 24 часа нонстоп да ми преглежда болното дете!“. Дано сегашните проверки доведат до по-различно развитие на ситуацията, изрази надежда шефката на ИТ.
Макар да не е официално обявено, проверките в здравните заведения очевидно имат връзка с потресаващото пребиване на бебе в „Софиямед“ през април от акушерка, за която по-късно стана ясно, че карала денонощни смени.
Строителството също е обект на контролна кампания заради зачестили инциденти в страната. В резултат девет опасни строителни скелета са спрени от работа, съобщи още Ирена Николаева. 
Констатациите от извършените до момента 124 проверки гласят, че на много места обектите не са обезопасени както трябва, зейнали отвори дебнат работниците, на самите обекти са разпилени кабели и преносими инструменти, а всичко това заплашва живота на хората, каза Николаева. Не можем да искаме на обектите да е чисто като в аптека, но можем да настояваме да е подредено като в аптека, отсече Николаева. 
Скелетата често се подпирали с подръчни материали - керемиди, тухли и каквото дойде, вместо да се закрепят стабилно и да се заземят, както е по закон. Ще извършваме повторни инспекции на скелета, които сме спрели и ако недостатъците не са отстранени, ще подаваме сигнал до прокуратурата, закани се шефката на ИТ.