Съдия Елена Балджиева е третата кандидатура за овакантяващия се председателски пост на Русенския районен съд. Както „Утро“ писа, другите двама участници в конкурса са на магистратите Пламен Ченджиев и Велизар Бойчев.
Елена Балджиева започва съдийската си кариера през 2006 година. Преди това е работила като следовател и юрист в продължение на 7 години. Има три висши образования. Завършва право в Русенския университет през 1997 година, а след това взема икономическа диплома от Стопанската академия в Свищов. Съдия Балджиева изучава и инженерна специалност в Русенския университет. Средното си образование завършва в Математическа гимназия „Баба Тонка“. 
В личната си мотивация за участие в конкурса посочва подкрепата на колегите си съдии и съдебни служители, които я уверили, че могат заедно да работят за по-добро правораздаване и положителен облик на съдебната система. Балджиева посочва, че е необходимо съдът да приеме медийна стратегия и да комуникира по-активно с медиите, а чрез тях с обществеността. 
На сайта на Висшия съдебен съвет са публикувани концепциите за управление на тримата кандидати за председател на Районния съд, както и техните биографии и имуществени декларации. Предстои да бъдат качени и атестациите им.
Районният съд бе управляван в продължение на 10 години от Венцислав Василев, чийто втори и последен мандат изтича през юни.