Десет сигнала за неприятни миризми за периода 13-23 май 2015 година са постъпили в Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/. Оплакванията са идвали в различно време през денонощието, като повечето от тях са подавани от района на квартал „Възраждане“. Това показа запитване на „Утро“ до екоинспекцията, провокирано от увеличаващите се оплаквания от тежки миризми във въздуха в източните квартали.
Сигналите до РИОСВ са били за сладникава или неприятна миризма. В част от случаите се посочвало, че тя е причинена от нерегламентирано третиране на отпадъци. Екипи на инспекцията са извършвали обходи, при които обаче не са констатирани неприятни миризми. 
Извън проверките по сигнали, по разпореждане на директора на РИОСВ три пъти седмично дежурните екипи извършват обходи в извънработно време, посочват от пресцентъра на екоинспекцията.    
Заради повишените температури и постъпилите множество сигнали от жители на квартал „Здравец“ за разпространение на неприятни миризми през миналата година, инспекцията е организирала превантивно измерване на качеството на въздуха. Проверките са извършени между 5 и 10 май от Регионална лаборатория към Изпълнителна агенция по околната среда. Замерванията не са отчели превишения на нормите на показателите. Предвидени са още допълнителни измервания с мобилната станция.
В коментар на оплакванията за остри зловония от района на Източна промишлена зона от инспекцията посочват, че извънредните обходи, които се осъществяват от дежурните екипи в извънработно време, ще продължат до установяване на конкретния източник на миризмите.
От РИОСВ заявяват, че са подготвени писма до кмета на Русе Пламен Стоилов и до директора на ОД на МВР Теодор Атанасов да следят с повишено внимание определени райони, от които постъпват сигнали за горене на стари гуми и кабели за добив на метали.