17 стават стационарните камери, които ще заснимат забързаните русенски шофьори по най-често ползваните пътищата - за Велико Търново, Варна, София и Силистра. Те са поставени на местата, където в последните 5 години са станали голям брой кървави катастрофи. 10 от тях вече работят, останалите седем ще бъдат инсталирани в началото на идната година. Най-много камери са съсредоточени по пътя за Велико Търново - общо шест. Първата е известна отдавна - тя е край разклона за Тръстеник. Електронни „очи“ вече има и след Бяла преди разклона за Плевен. Около Търново дебнат цели 4 камери. Едната е на околовръстното, две има по пътя за Севлиево и една към Елена.
От разклона към Плевен до София снимат три камери по отсечката до Плевен и още една между Ботевград и София, която е с възможност за местене в радиус от 30 км.
По пътя за Варна ще бъдат инсталирани две нови стационарни камери преди и след Цар Калоян. На бензиностанцията точно преди Шумен има автоматичен катаджия, който действа още от юни.
Единствено водачите за Силистра могат да са по-спокойни. В региона има само една камера в района Сребърна-Айдемир, която е с възможност за местене непосредствено точно преди самия град.