Да бъде наложен мораториум върху съкращаването на ресурс от заети и вакантни щатни бройки на персонал, който има пряк контакт и работа по охраната, ресоциализацията и медицинското обслужване на лишените от свобода.

За това настояват от УС на Синдиката на служителите в затворите в България в писмо до правосъдния министър Христо Иванов, предаде репортер на БГНЕС.

Въпросните съкращения окачествени, като "мерки за оптимизиране на разходите за персонал" не могат да имат траен ефект и да постигнат целта си без изработване на нова методика за финансиране на затворите, посочват служителите в затворите.

В документа се посочва, че УС на Синдиката на служителите в затворите в България многократно е изразявал своето становище, относно необходимостта от инициирането на реформи, с които системата на затворите и изпълнението на наказанието лишаване от свобода ще се развиват в съответствие с действащите европейски стандарти, и ще гарантират правата на служителите, справедливи възнаграждения и ясни критерии за оценка на резултатите от техния труд.

Според тях предлаганите от Министерството на правосъдието промени е видно, че предлаганият проект налага механично сливане на структури и звена в отсъствието на задълбочен предварителен анализ и извежда като критерии абсолютизирането на един единствен подход за реформиране – структурната реформа, с което Министерството на правосъдието, просто изпълнява заложеното свиване на разходи, което цели числеността на администрацията да бъде приведена в съответствие с параметрите, заложени в Закона за бюджета за 2015 г.

Бюджетът в частта за персонал на ГДИН и подразделенията й за 2015 г. в сравнение с разходите за 2014 г., напълно неоснователно е намален с почти 11 млн. лева и при липсата на заложени средства за изпълнение на произтичащите за Министерството на правосъдието задължения от ЗМВР. Прогнозният резултат на обсъжданите мерки според Министерството на правосъдието е съкращаване на общо 192 щатни бройки, от които 135 – заети и 57 вакантни. Очакваната бюджетна икономия за 2015 г. е около 1, 2 млн. лв., а общото намаление на разходите за издръжка на персонал (Фонд "Работна заплата") от 2, 5 млн. лв. ще бъде факт най-рано през 2016 г., сочат предварителните разчети.

В същото време общото увеличение на разходите в други бюджетни пера за институциите – второстепенни разпоредители към Министерството на правосъдието, свързани с договори по плащания към частни дружества растат. Именно затова предвиденото намаление на бюджета в частта "разходи за персонал" изглежда нищожно и маловажно в контекста на други значими загуби.

Отново подчертаваме, че според нас всички звена и структури на ГДИН в рамките на одобрения бюджет, ще разполагат с недостатъчен финансов ресурс за реализиране на дейностите по изпълнение на наказанията и покриване на задълженията към служителите, които в по-голямата си част не са администрация, а изпълнителски и обслужващи звена, което заплашва да изпаднат в критично състояние, посочват от синдиката на служителите в затворите.

Те припомнят, че в момента заплатите в ГДИН и ГДО са най-ниските от всички категории служители в сектор "Сигурност" и че от години им се обещава , че исканията за изравняване на заплатите с тези на останалите в сектор "Сигурност" ще бъде решено с бюджета за следващата година, което на практика остава добро пожелание. В същото време в докладите си за резултатите от посещенията си в България, Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание към Съвета на Европа (КПИ), отправя препоръки към България за провеждане на планирана политика за увеличение на персонала в местата за лишаване от свобода .

Затова от синдиката настояват Христо Иванов да наложи мораториум върху съкращаването на ресурс от заети и вакантни щатни бройки на персонал, който има пряк контакт и работа по охраната, ресоциализацията и медицинското обслужване на лишените от свобода, за сметка на структурни реформи, с цел постигане окомплектоване на структурните звена, след оценка и анализ на дейността им при пълно отчитане на тяхната специфика. Като второ искане те посочват да бъде разработен конкретен план и предприемането на действия за извършване на необходимите предложения за корекция на бюджета на ГДИН.

Служителите в затворите настояват да има гаранции, че всички промени касаещи служебните и трудовите отношения на членовете на синдиката, както и финансовите разчети на отделните териториални служби ще се обсъждат със социалните партньори, при спазване на всички принципи и правила в процеса на вземане на решения.

При осъществяване на съкращения и промени в щата на териториалните служби на ГДИН и ГДО не трябва да се допуска служители в малките градове да бъдат съкращавани, а в големите градове да бъдат назначавани нови лица. При евентуални съкращения, Синдиката на служителите в затворите в България ще изисква, органът да съгласува с ръководството на организацията и синдикалните дружества по места критериите за подбор и длъжностите (личностите), които се предлагат за съкращаване. В противен случай се опасяваме, че ще бъдат съкратени знаещи и можещи, но неудобни служители, а в структурите на ГДИН и ГДО ще останат професионално некомпетентни, но ,,удобни" кадри, заявяват авторите на писмото. Те предлагат на сега действащите служители да бъде предложен вариант да заемат длъжности по новия щат в новите структури, за да се гарантира правото им на труд.