11 са тазгодишните носители на престижната ежегодна награда „Русе“, която по традиция се връчва на 24 май - Деня на славянската писменост и култура. Призът, с който се удостояват изявени дейци на образованието и културата, за първи път е даден през 1985 година и негов пръв носител е народният артист проф.Васил Арнаудов - главен художествен ръководител на хор „Родина“ при читалище „Зора“. В началото се връчва само по един приз, а след прекъсването от 1988 до 1996 г. награди се дават поотделно за образование и за изкуство.
Призовете за образование снощи връчи председателят на Общинския съвет Васил Пенчев. С тях са удостоени Мария Иванова Тодорова, старши учител по информатика и информационни технологии в СОУ „Васил Левски“ - в раздела основно и средно образование, Обединени детски заведения „Снежанка“, проф.Маргарита Теодосиева от Русенския университет - в раздела „Висше образование и наука“. За цялостен принос и дългогодишна дейност наградата получава проф.Юлиана Попова, зам.-ректор на РУ, а колективната награда в сферата на висшето образование получава Русенският университет, който наесен отбелязва 70-годишнината от своето създаване. 
Наградите „Русе“ за принос в изкуството и културата връчи кметът Пламен Стоилов. В категория „Литература“ призът се дава на доц.Васил Дойков, в категория „Сценични изкуства“ призът отива при солиста на Русенската опера Пламен Бейков, при „Изобразителни изкуства“ награда „Русе“ получава художникът Маньо Манев. За цялостен принос приза получава майсторът от Дунавската задруга Ангел Митрофанов. За първи път колективните награди „Русе“ в раздел „Изкуство и култура“ са две - получиха ги екипите на Регионалния исторически музей и на Русенската опера. 
За първи път бяха връчени и наскоро учредените награди „Студент на годината“. Техни носители станаха студентите от Русенския университет Слави Георгиев, Павел Златаров и Слави Дяковски.