Малко са нациите, които са дали на света азбуки - ние сме една от тях, затова днес тачим своите учители, дейци на науката и културата, каза в празничното си слово за 24 май кметът на Русе Пламен Стоилов. Той пожела на всички здраве, късмет и радост в семействата, както и никога да не забравят святото дело на братята Кирил и Методий.
Озадачаващо впечатление направи, че само девет от всичките 35 основни и средни училища в Русе излязоха на празничното шествие, което отбеляза Деня на кирилицата и на българската култура и духовност.
Бивши директори на гимназии и пенсионирани преподаватели още преди 10 ч бяха застанали на централния площад в очакване на колоните с ученици и учители и на химна на българската просвета, сътворен именно в Русе от някогашния преподавател по френски език в Мъжката гимназия Стоян Михайловски. Повечето от просветните дейци останаха видимо разочаровани. Впрочем, тъкмо от училището-наследник на славната Мъжка гимназия, никой не се включи в шествието. Макар че единият лъч тръгваше току пред тежката дървена врата на инак прочутото с историята си школо. В градинката на уреченото място дълго време стоя единствено празничният блок на ОУ „Любен Каравелов“, малко преди 10.30 ч към него се присъединиха деца и учители от ОУ „Иван Вазов“, а по пътя към площада в колоната развяха знаме и гимназисти от ПГ по облекло „Недка Иван Лазарова“. 
Другият лъч бе по-многоброен - може би заради Духовия оркестър, който водеше с бодри маршове колоната или заради това, че в челото на шествието крачеха областният управител Стефко Бурджиев, кметът Пламен Стоилов, депутатът Искрен Веселинов, началникът на Регионалния инспекторат по образованието Димитър Райнов, зам.-ректорът на Русенския университет проф.Михаил Илиев /единствен представил академичната младеж и преподавателски екип/. Във втория лъч манифестираха групи от СОУ за европейски езици, СОУ „Възраждане“, ПГ по дървообработване „Йосиф Вондрак и СОУ „Йордан Йовков“. Вече на площада към учениците се присъединиха младежи от ПГ по икономика и управление и деца с униформи на СОУ „Васил Левски“. Така или иначе, знаково остана отсъствието от празничното честване в центъра на града на гимназии като Математическата и Английската гимназии, както и на останалите училища.
Всяко училище си прави тържество в двора, на някои им е далеч да дойдат чак до центъра, но все пак има други, за които не е ясно по каква причина ги няма, коментира Димитър Райнов.