Неблагоприятни тенденции за пазара на труда в Русенско посочва изследване на Института за пазарна икономика. В целия Северен централен район нашата област е единствената, която броят на заетите е намалявал всяко тримесечие за последните три години.
Много добре се представя Велико Търново, където броят на заетите отбелязва шесто поредно тримесечие  ръст на годишна база, задържайки се трайно над 100 хиляди души. Още през 2011 г. Велико Търново измести Русе като областта с най-голям брой заети в Северния централен район на страната - тенденция, която по всичко личи ще продължи и през следващите години. Тази разлика сега изглежда огромна - към момента в нашата област работещите са с 15 хиляди по-малко отколкото във великотърновския регион. 
През миналата година ръст на заетите има в Разград и Силистра, а Габрово тъпче на място след покачване на работещите през 2013 година.
Всъщност броят на работещите в Русенско е намалял с 15 хиляди за последните четири години, точно колкото е сега дистанцията до Велико Търново. Според данните на националната статистика в края на 2014 заетите в областта са 86,6 хиляди души, докато през 2010 г. броят им е бил 100,6 хиляди. Оттогава досега броят на работещите се свива всяка година, като за 2014 г. спадът е с 1,7 хиляди души. Най-много е намалял броят на заетите през 2011 г., когато работните си места са освободили над 8 хиляди човека.
В края на 2014 г. в Русенска област се трудят 43,5 хил. мъже и 44,6 хил. жени, които представляват 43,3% от населението на възраст над 15 години. Броят на заетите, които вече са навършили пенсионна възраст, но продължават да работят, е около 1100.