- Министър Москов, разбрахте ли след срещите с колегите си от Онкологичния и Психиатричния център какви са конкретните им възражения срещу предложението ви за сливане на лечебните заведения?
- Със сигурност има притеснения у работещите в двата центъра и ние днес се постарахме да им отговорим на всички въпроси. Хората и в голямата болница /МБАЛ/, и в Комплексния онкологичен център, и в Центъра за психично здраве получиха уверенията ни, че ще има индивидуален подход и през следващата седмица ние ще уточним ясно всеки детайл около обединението на тези лечебни заведения.
Вижте, различни общности са си създали собствени зони на комфорт. Ако тези зони на комфорт нямат пресечни точки със зоната на комфорт на пациента, тогава това е второстепенен интерес и извън рационалните аргументи за възнаграждения и запазване на работните им места. Няма никаква причина на пет метра едно от друго да има две лечебни заведения и аз като пациент да влизам в едното за част от лечението ми, а след това да бъда изписан от същото, да тичам във второто, за да ми направят втората част от лечението.
Всякакъв административен начин е приемлив за мен и ще чуя мненията във всеки български град. Това, от което няма да отстъпя, е, че лечебните заведения ще трябва да гарантират пълния комплекс от изследвания, оперативни и апаратни техники за цялостното лечение на социално значимите заболявания, каквито са онкологичните.
Единствената цел, с която министерството поставя на публично обсъждане този въпрос, е от следващата година да се финансира дейност, реален резултат, а не просто болнични структури.
- В Онкологичния център твърдят, че са печелившо дружество и сливането с МБАЛ ще промени това.
- Ама какво значи печелившо?! Печеливши от цялата тази история трябва да са пациентите. Пациентът може да е печеливш тогава, когато, като влезе в едно лечебно заведение, държавата, законодателят и правителството са му гарантирали, че могат да му начертаят алгоритъм и график на пълноценното му лечение и излекуване. От-до, с график. Тогава само ще е печеливш пациентът, когато бъде излекуван. Другото изобщо не ме интересува, ако тази печалба я няма. 
Да финансираме епизод от лечение и това да носи печалба на тези, които участват в този епизод, дълбоко не споделям. Какво се случва с вас като пациенти преди и след този епизод, никой не се интересува. 
- Ще има ли при сливането смесване на потоци от пациенти с психиатрични заболявания?
- По никакъв начин. Това е фалшив аргумент изначално. То и в момента в рамките на МБАЛ пациенти от гинекологията не са заедно с неврохирургичните. Никой няма намерение да прави такова нещо. За психично болните хора ще има консулт с психиатър на място. Сега болниците въртят пари да си разменят консултанти. Ето например болницата е сключила договор с психиатри за консултации, на които плаща по 30-40 лева за преглед. Това няма да се налага, когато са в една структура.
- Имате ли наблюдения как се справя новото ръководство на МБАЛ?
- Сега ще ви кажа нещо, на което не съм имал възможност да обърна внимание досега. Разходите за медикаменти и консумативи само за един месец /от март до април/ са намалели с повече от 50% при същото количество пациенти. Това са пари, които болницата така или иначе получава за работата на лекарите и сестрите. Досега са отивали по разни сделки явно, а сега остават в болницата и се разпределят като по-добри заплати на хората и ще се заделя за техника. За консумативи /спринцовки, игли, системи и прочее/ от 400 000 лева от един месец разходът е паднал на 100 000 лева.
- А с доставката на лекарства за онкоболните няма ли да се създаде проблем при обединяването?
- Различният начин, по който ще се заявяват и купуват лекарства от болниците, не е свързан с Министерството на здравеопазването, а с електронна платформа, в която директорите на болници ще бъдат задължени през публичен търг с отрицателно наддаване да купуват медикамент, за който фирма предложи най-добри условия. Така няма да е нужно, ако търгуваш с лекарства, да познаваш директора на болницата, който да ти състави документация как само твоето лекарство отговаря на условията и така да изтичат парите. Ще има ясен и прозрачен търг. Там, където вече е въведено, за същото количество медикаменти и брой пациенти на годишна база разходите са паднали с над 20%. И тези пари не се прибират от някого, а остават в болницата. Това е начинът да се задържат качествени хора - когато им плащаш добре със спестени пари. 
- Казвате, че ще има промяна в плащанията от Здравната каса. Какво имате предвид?
- Догодина Касата ще има право да решава с кого да сключи договор и с кого не. Но още от септември ще направим друго. Ще въведем средна цена на лечение на заболяване, в случая онкологично. Да речем карцином на млечна жлеза с четири основни типа /с метастази; без метастази; HER-позитивен; HER-отрицателен/. Ще направим средна разходна норма заедно с лекарствата за всеки тип и ще се плаща всичко, което води до излекуването на това заболяване. 
В Русе не казваме, че има добра болница и лоша Онкология или обратно - добра Онкология и лоша болница. Казваме, че и двете звена трябва да започнат да работят по един и същ начин. Благодарение на тази феодализация бивши директори на диспансерите и болницата не са си говорели. В резултат от този конфликт болницата е била принудена да наеме онколози от Шумен. Мога да приема всяко притеснение на лекар или санитар за доходите му, но ако тази фрагментираност и липсата на усилия в полза на пациента, който понякога е принуден да си прави химиотерапията в Шумен, защото там му е предписана, нито ще търпя, нито ще допусна като модел за финансиране. Няма да отстъпя от мнението си, че лечебните заведения са длъжни да гарантират цялостното лечение на хората.
- Това, че Онкологичният и Психиатричният център са общинска собственост, какви проблеми би създало?
- Всичко това са обществени пари, отишли от данъците ни в тези болници. Говорим за две лечебни заведения, които са търговски дружества. В МБАЛ има 16.7% общински дял. С вливането капиталът на общината просто ще нарасне. Изобщо въпросът със собствеността не ме интересува, както не интересува и болните, които се разхождат между двете заведения. Ако не ме лъже паметта, има седем дейности, които се дублират между КОЦ и МБАЛ. Това са акушеро-гинекологична; хирургично; урологично; клинична лаборатория; образна диагностика; анестезиология... Защо, след като на пет метра встрани го има същото, ама съвсем същото?!
Нито закриваме болници, нито съкращаваме хора - привеждаме структурите към смисъла на медицината за лекуване на заболявания, а не за издевателстване върху хората.