Поемам категоричния ангажимент всеки случай във всеки град да бъде разгледан поотделно и индивидуално - това каза по време на вчерашния си маратон от срещи в Русе министърът на здравеопазването д-р Петър Москов по повод на идеята за обединяване на специализираните центрове с болниците.
Няма да отстъпя обаче да има малки феодални царства, които правят нещо, което е нискоразходно и високодоходно, след което взимат парите от касата, а пациентът продължава да ходи по болници и по лекари.
Фрагментиране на отделен епизод от терапията, например на онкоболен, без да ни интересува какво се е случва преди и след това, няма да бъде допуснат и финансиран от Здравната каса, каза още Москов. 
Министърът за пореден път посочи, че в проекта за нов здравен закон не става дума за закриване на структури, а за общо действие, където да бъде изработен план за лечение на даден пациент. 
 С ръководствата на МБАЛ и Комплексния онкологичен център в Русе се разбрахме, че още в следващите дни ще седнем и ще обсъдим, ще гарантираме спокойствието на работещите и на двете места, но спокойствието до толкова, до колкото то осигурява спокойствието и гарантира пътя на пациентите. По никакъв друг начин няма да толерирам спокойствието на системата, заяви Москов.
Той даде пример с Русе, че не може на пет метра да има две лечебни заведения - болницата и Комплексният онкологичен център, и да се налага един пациент да бъде изписван от едното и да бъде приеман в другото. 
В отговор на въпрос дали ще бъдат намалени възнагражденията на лекарите от специализираните центрове при обединение с болницата, Москов заяви, че не вижда причина за подобно притеснение, освен това нито един човек от медицинския персонал няма да бъде съкратен.
Провелата се по-късно в зала „Европа“ на Доходното здание среща на министъра с лекарското съсловие тушира, но не потуши съвсем напрежението.
От името на Онкоцентъра д-р Генова поиска от министъра в проектозакона да се премахнат текстовете, където този тип специлизирани заведения се заличават или ликвидират. 
Тези текстове могат да бъдат заменени, ако ви притеснява думата заличаване, но те ще бъдат заменени с текст, който ще гласи, че ако националната здравна карта определи като оптималното решение за пациента, че двете болници трябва да бъдат слети, предварително ние с вас ще сме разработили параметрите на това сливане, ще сме гарантирали работните заплати, ще сме гарантирали работата на хората на двете места, отвърна Москов. 
Не видях конкретен ангажимент за отпадане на тези членове, свързани със заличаване и ликвидация на специализираните заведения. Видяхме само ангажимент за продължаване на разговорите, което е 50 процента. Досега разговори нямаше, имаше само медийни изяви, публикации на проектозакони, никакви отговори към писма, които опровергават или искат някаква координация или обсъждане, коментира след срещата д-р Генова.
Д-р Бисер Начев от същия диспансер заяви, че той и колегите му подкрепят енергията на министъра за реформа в здравеопазването, но идеята за обединяването не трябва да стои на дневен ред веднага.
Управителят на ДКЦ-1 и доскорошен шеф на Лекарския съюз д-р Цветан Райчинов заговори за създаването на онкопакет, включващ цялостното лечение на пациента, което да се заплаща от НЗОК и така да отпадне необходимостта от обединяване на лечебните заведения. 
Това е публично обсъждане, а не приет закон. Доволен съм, че дискусията става пред очите на хората, за да се чуват различните аргументи. Системата трябва да се промени, обобщи професионалните разговори д-р Москов.
Политическа нотка в дебата внесе общинският съветник от БСП Александър Неделчев, който се изказа като член на общинската здравна комисия. 
Не вярвам на министри. След като заличите тези лечебни заведения /диспансерите - б.р./, вие поставяте общините, които са 100 процента собственик, пред свършения факт да правят нещо с тях под ваш диктат. Започва едно извиване на ръцете на общините. Защо не махнете тези текстове, които касаят заличаване и ликвидация, от закона и да започне диалог между общини и министерство. За да стане обединяването, трябва да имате три четвърти мнозинство на Общинския съвет на Русе. Няма да ви го дадем, докато не ни убедите, че единствената форма да се постигне комплексност в лечението и по-високо качество е тази, която предлагате, каза Неделчев. 
Ако вие считате, че ще водя разговор за капитали, общини, собственост, дълбоко грешите. Защото единственото, което има в случая значение, е това пациентите да имат пълноценно гарантирано комплексно лечение. Икономическите интереси на община, държава, болница или лекар не могат и няма да бъдат над интереса на това какво занимание е медицината, отвърна Москов и добави, че ще бъде срам за Общинския съвет, ако няма мнозинство, което да промени това разкарване на пациента. 
Преди разговора с медиците д-р Москов, заместникът му д-р Ваньо Шарков, шефът на русенската болница д-р Иван Стоянов и д-р Теодора Константинова от борда на МБАЛ се срещнаха с кмета Пламен Стоилов и неговия екип, за да обсъдят позициите си по предстоящите промени в здравеопазването.
Ще настоявам след като бъдат определени правилата, наистина да се търси специфично решение за Русе. Напълно съм съгласен, че трябва да има алгоритъм на лечение. Това може да стане чрез работеща методика по отношение на здравната пътека и ясно взаимодействие между звената, скрепено със споразумение, посочи Стоилов.
Прилагането на промените в здравеопазването в Русе беше обсъдено и на срещата на министъра с областния управител Стефко Бурджиев. Тук темата бе разширена с въпроси за развитието на сътрудничеството в сферата на здравеопазването между България и Румъния и на един домашен проблем - лошото състоянието на сградата на РЗИ.