Два ученически лъча ще поведат традиционното празнично шествие за Деня на българската писменост и култура в неделя. В 10.30 ч ученици и учители ще тръгнат към централния градски площад - единият лъч от СОУ „Христо Ботев“, а вторият - от Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура. Предвидено е двата лъча да се съберат пред Паметника на свободата в 11 часа и да излязат пред Общината, където ще започне концертът за празника. В него ще вземат участие ансамбъл „Русчуклийче“, формацията за модерен балет „Мираж“, детска вокална група „Слънце“, танцьорите от клуба по спортни танци „Настроение“. 
В 18 ч в Голямата зала на Доходното здание ще се състои тържествената церемония по връчването на наградите „Русе“ за постижения в областта на изкуството, културата, образованието и науката. За първа година ще бъдат връчени и наградите „Студент на годината“ на Общината. Номинациите за тях са на студентите от Русенския университет Слави Георгиев, Павел Златаров, Никол Донева, Гизям Чолакова, Сибел Якуб Лятиф и Слави Дяковски.
За наградите „Русе“ предложенията са 14. Шест от тях са в раздел „Образование и наука“ - Мария Иванова, старши учител по информатика в СОУ „Васил Левски“, проф. д-р Маргарита Теодосиева и проф. д-р Юлиана Попова от РУ, ОДЗ „Снежанка“, ЦДГ „Чучулига“ и РУ „Ангел Кънчев“ по повод неговата 70-годишнина. 
В раздел „Изкуство и култура“ номинациите са за доц.д-р Васил Дойков, оперния солист Пламен Бейков, актьорите Венцислав Петков и Косьо Станев, художникът Маньо Манев, Ангел Митрофанов от Дунавската задруга на майсторите на художествени занаяти, Регионалният исторически музей и Държавната опера. 
В концерта-спектакъл, сценарист и режисьор на който е Орлин Дяков, ще участват малките певци от „Слънце“, детският състав на фолклорния танцов театър „Найден Киров“, ученици от Националното училище по изкуствата.