Д-р Венцеслав Драганов е завършил Математическата гимназия в Русе, а след това Медицинския университет във Варна. Преди 6 месеца пак там завършва специализация по гастроентерология и започва работа в една от най-големите български болници „Св. Марина“. И въпреки че е назначен на постоянно място, любовта го връща в родния му град. Веднага е привлечен в МБАЛ „Медика-Русе“, където се сформира вътрешно отделение, което ще функционира пълноценно от 1 юли, но вече работи по гастроентерологичните пътеки. Освен това има приемни часове в Медицински център „Медик Консулт“, който се намира срещу спирката на Механото.
Между дипломирането си като лекар и наскоро защитената специалност д-р Драганов има зад гърба си натрупан опит в русенската Спешна помощ, след това като медицински представител и като помощник-личен лекар. Това му дава възможност да се ориентира накъде са насочени медицинските му интереси и така решава да специализира гастроентерология. Това е една от дисциплините, в които има най-много органи в човешкото тяло, за които трябва да мислиш, и в която има най-много ендоскопски изследвания, обяснява докторът, усвоил знания и на много конгреси и обучения, а както сам казва, още повече му предстоят.


- Д-р Драганов, какво представляват възпалителните болести на червата и често ли ги срещате в своята практика?
- За съжаление, трябва да кажа, че тези заболявания, т.нар. IBD - болест на Крон и язвен колит, в последно време зачестяват, и то при млади хора. Коварното при тях е, че много често симптоматиката им до известна степен припокрива хемороидалната болест и хората си мислят, че имат хемороиди. Когато обаче се направят кръвни изследвания, ехографски и др., се установява, че се касае именно за IBD. Язвеният колит има пик към 30-40 години и после вече към 60-70 години. Докато болестта на Крон е в по-млада възраст - 20-30 години. Смята се, че това са две заболявания от типа автоимунни.
- Това означава ли, че има подмладяване на болестта?
- Не бих могъл да кажа дали има подмладяване, по-скоро мисълта за наличие на такава болест води до увеличаване на диагностицирането на тези заболявания. Защото когато се мисли за тях, се правят необходимите изследвания и те се установяват. Когато не се мисли, те се забавят с година-две, а могат да бъдат лекувани. Това са хронично-рецидивиращи заболявания и колкото по-дълъг е периодът на ремисия, толкова по-добро е качеството на живот.
- Какви са симптомите, казахте, че до известна степен се припокриват с хемороидалната болест? 
- Язвеният колит обикновено протича с диарийни изхождания, в които има кръв и слуз, като една част от дефекациите са и нощно време. По това се различава от други заболявания като например синдрома на раздразненото дебело черво, съчетан с хемороидална болест. Докато при болестта на Крон също има диарийни изхождания, но няма кръв, има само слуз и болка, и то много често в областта на апендикса. И често такива болни се диагностицират чак на операционната маса, когато се премахне апендиксът. Едва тогава, като се погледне от патоанатом, се установява, че става дума за болестта на Крон, за която лечението е предимно консервативно. При тази болест се получават много често усложнения като фистули, абсцеси перианални, болните са по-слаби, защото от диарийните изхождания губят белтъци, електролити. И всички колеги всъщност трябва да се стараят те да не стигат до операционната маса.
- Кои черва обхващат тези две болести?
- Язвеният колит обхваща само дебелото черво и винаги започва отдолу нагоре. Докато болестта на Крон може да обхване целия гастроинтестинален тракт, т.е. от устата до ануса, като по-често е на терминалния илеум - това е мястото, където дебелото черво се свързва с тънките черва. Но може да протече и като Крон колит - да обхване само дебелото черво. По-рядко обхваща горната част на гастроинтестиналния тракт - хранопровод, стомах, дванадесетопръстник. Много често тези две заболявания се съчетават с други заболявания като ревматизъм, полиартеритис, може да има увеити, очни промени, ирити.
- На какво се дължи това? На натравяне на организма? 
- Не, това е всъщност автоимунната компонента, организмът образува антитела, които стигат до стави, очи, черен дроб. Много често може да има язвен колит с автоимунно заболяване на черния дроб или други автоимунни заболявания като синдром на Сьогрен.
- Кои са най-тежките усложения?
- Токсичен мегаколон, това е най-тежкото усложение, при което оперативно трябва да бъде премахнато цялото дебело черво. Други са неспиращите хеморагии, обилни кръвотечения от дебелото черво, и то профузни. Понякога се налага да се стигне до оперативно лечение. При болестта на Крон болните много често правят фистули, които са между дебелите и тънките черва, между тъканите и кожата, на пикочен мехур, и могат да направят абсцеси. Ако се получи фистула и абсцес, се налага хирургична намеса. Това може да се установи със скенер и ехограф. В тези ситуации, когато започне биологичната терапия, тези фистули се затварят.
- Какво означава биологична терапия?
- Тя е съвместима напълно с човешката имунна ситема. Първият медикамент, който е излязъл, е от миши антитела. Следващият, който в момента е и най-широко разпространен, представлява хуманизирано човешко антитяло, тоест, съвместимо с организма, не е чуждо антитяло. Целта на самото лечение е да се достигне по-дълга ремисия. Благодарение именно на тези средства болният има периоди, в които няма никаква болестна симптоматика. Това са рецидивиращи заболявания и колкото по-дълъг е периодът на ремисия, толкова по-добро е качеството на живот.
- И тези препарати нямат странични ефекти?
- Не може да се каже, че нямат странични действия, но се понасят много по-добре от другите лекарства и лечението с такива медикаменти, поне в чуждите държави, продължава с години. В България касата засега реимбурсира горе-долу за 1 година. Достатъчно е да се овладеят нещата, но очевидно не е достатъчно да се поддържа продължителна ремисия и след спирането й състоянието на болните се обостря. Но това е най-доброто лечение в момента. За съжаление се прилага само в университетските клиники. Само там се издават протоколи за лечението на болестта на Крон и язвения колит.