Голямата награда на международния театрален фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира „Велко Кънев“ бе присъдена на театралната трупа към читалище „Пробуда“ в Плачковци с ръководител русенския актьор Венцислав Петков. Журито с председател Борислав Чакринов и членове Юрий Ангелов и Алекс Сърчаджиева не е имало никакви колебания, обсъждайки кой заслужава статуетката „Златната камила“ за представянето си на 20-ото издание на фестивала. Подготвената от русенеца самодейна трупа блестящо се е справила с режисирания от него спектакъл по пиесата „Господин Балкански“ на Георги Данаилов. 
Известният русенски актьор вече седма година ръководи любителската театрална трупа в Плачковци. Получило се случайно - тъкмо бил приключил с директорстването в Русенския театър, а от читалището там търсели кой да се заеме с това, някой имал познат, който пък имал близък в русенския театър, така станала връзката. А когато Венци Петков започнал работата, заради която честичко пътува до старопланинското градче, дори самият той не бил напълно сигурен дали това ще му носи удовлетворение и колко дълго ще продължи. Там обаче намерих хора, които живеят с театъра, хора интелигентни, хора с дарба, с идеи и отдаденост - и това ми дава професионално удовлетворение, което трудно срещам другаде, признава актьорът. Сред читалищните актьори има лекар, ученици, работници, чиновници, студенти във Великотърновския университет, които продължават да идват на репетиции.
Когато коментира нашето представление на фестивала в Тополовград, Борислав Чакринов каза: „Вие сте такава симбиоза между професионализма и духа на самодейния театър!“, продължава Венци Петков. И не крие, че си дава сметка за това, че от няколко години наистина самодейните състави са оазисът на запазването на истинския театър. Напоследък с реформата качеството на професионалния театър направо се срина - и всичко е заради парите, които се преследват, размишлява безрадостно актьорът. В последните години, когато обявената от министерството на културата реформа вкара театрите в желязната матрица „продадени билети - субсидия“, това принуди много от трупите да правят компромис с естетиката, с творческия експеримент, с търсенията - с други думи, с истинското изкуство. И любителският театър, който не е обременен от Прокрустовото ложе на реформата - просто по силата на това, че не очаква парици от „бащиците“ от министерството - може да си позволи да прави изкуство. 
Там получавам професионално удовлетворение, това е моето малко бягство от проблемите в професионалния театър, казва Венцислав Петков. С плачковската трупа той има 6-7 постановки, сред които са „Женско царство“, „Слуга на двама господари“, „Д-р“ на Бранислав Нушич. Досега на фестивала в Тополовград са вземали две втори награди и една първа - с „Женско царство“, но за първи път печелят Златната камила. Миналата година в Каварна пък им е присъдена Голямата награда на феста в Каварна. А друг обичан български актьор - Филип Трифонов, който бил в каварненското жури, в интервю за национален седмичник посъветвал: „Ако искате театър, идете да видите как работят в Плачковци!“. 
Не може да не ме радва Голямата награда, при това на юбилейното 20-о издание на фестивала „Велко Кънев“, казва Венцислав Петков. И посочва, че тази година в международния тополовградски театрален празник са взели участие 18 трупи - между тях по една от Сърбия, Турция, Молдова, Македония, Украйна /от Одеса/, Гърция. Така че конкурсът е бил наистина сериозен и това прави стойността на Златната камила още по-солидна.