16 ученици и двама учители от Професионалната гимназия по транспорт в Русе заминават да карат практиката си по транспортна техника в Италия, съобщи вчера директорът на училището Радосвета Жекова. Това се осъществява благодарение на европейската програма за образование, обучение, младеж и спорт „ЕРАЗЪМ+“. По нея гимназията всяка година печели проекти и възпитаниците й усвояват професионални умения в различни места в Европа. Тази година групата ще бъде в град Римини, където три седмици от началото на юни гимназистите ще работят в реални условия в италиански автосервизи. Миналата година друга група от транспортната гимназия е била на практика в Лисабон, Португалия.
Наши възпитаници имат много добри постижения в олимпиадите по техническо чертане и националните състезания „Най-добър автомонтьор и водач на МПС“, гордее се инж.Жекова. Тази година на регионалното състезание във Варна гимназията по транспорт е завоювала едно индивидуално второ място за управление на кола, отборно второ място в същата дисциплина и второ комплексно място от общо 12 училища със същата специалност.
В нашата гимназия има специалност „Подемна транспортна техника“, която не се среща в други училища в Русе, а учениците завършват с категория С, каза още Радосвета Жекова. Възпитаниците на гимназията вземат и книжки за категория В и за мотокаристи, което им дава добър шанс да се реализират успешно на пазара на труда.
От три години гимназията се намира в сградата на бившия Техникум по химия. Тя е ремонтирана основно, дограмата е сменена и класните стаи са отоплени. Два от кабинетите са с интерактивни дъски, оборудвана е и много хубава компютърна зала. Работилниците за практика се намират в двора на гимназията, но учениците от 11 и 12 клас карат практиката си на реални работни места в автосервизи, с които имаме договорни отношения, обясни инж.Жекова.