От самопризнания през отричане на вината до желание за сключване на споразумение и провеждане на съкратено съдебно следствие. През тези варианти за приключване на делото срещу него се лута 37-годишният косовар Лирим Тхачи, който е обвинен в контрабанда на близо 35 килограма марихуана на стойност почти 140 000 лева. В крайна сметка той предпочете процеса срещу него да протече по стандартния общ ред, макар че съпругата му Михаела Неагу се призна за виновна, че е съучастничка в пренасянето на наркотика. В началото на февруари 31-годишната румънка сключи споразумение с прокуратурата за 2 години и половина затвор, от които вече е излежала повече от една.
Вчера в съдебна зала Лирим повече от половин час се чуди дали да направи самопризнания и да се съгласи на присъда от 10 години затвор, колкото му предложи прокуратурата, както и дали да приеме делото да се гледа по съкратената процедура. След като сметна, че нито една от опциите не го удовлетворява, започна да оспорва активно вината си. Заради негови искания се наложи специалисти да инсталират програма на компютъра на съдебния секретар, за да може косоварът да изгледа записа от проверката му на Дунав мост. А подготовката за пускане на диска продължи 30 минути. Причината да настоява видеото да бъде пуснато е твърдението на митничари и прокуратура, че косоварът се е опитал да избяга от рентгенова проверка. Според обвинението, когато униформен служител му е обяснил дори и с жестове, че трябва да заобиколи и да отиде до халето, той се е качил върху автоплатформата „Мерцедес“ и натиснал газта директно към Дунав мост. Заради това митничари започнали да го преследват с включени светлини и успели да пресекат бягството му. Лирим обаче твърди, че служителите му върнали документите и изобщо не разбрал, че трябва да отбие, тъй като вероятно му показали маршрута, докато бил с гръб. Записите обаче красноречиво показаха, че униформеният и косоварът са били лице в лице и дори Лирим е проследил с поглед ръката на митничаря, докато му обяснява накъде да кара, за да стигне рентгена.
Лирим е известен на полицейските органи с няколко криминални регистрации във Франция и Швейцария, включително за трафик на общо 20 килограма хероин и марихуана, за фалшифициране на документи и незаконно пребиваване. Прокуратурата обърна внимание, че Михаела и Лирим са искали да прокарат легендата за пътуващата семейна двойка. Те се оженили през 2013 година, около година след началото на връзката им. На 2 март 2014 година тръгнали с платформа „Мерцедес“, собственост на румънката, от Македония през България и Румъния за Швейцария. Минали без проблем „Гюешево“ и на 2 срещу 3 март през нощта стигнали Дунав мост. При щателна проверка се оказало, че платформата е със специално изработен тайник за еднократна употреба, в който са скрити 71 пакета марихуана. Митничарите останали с впечатление, че Михаела е била силно притеснена при спирането им за проверка, а Лирим не издавал никаква емоция.
След 9-часово съдебно заседание, делото бе отложено. Очаква се да бъдат чути показанията на съпругата му Михаела, за която вчера не успя да бъде намерен преводач на румънски, както и да бъдат разпитани още един свидетел и едно вещо лице.