Съкращението от 34% в института „Образцов чифлик“ е много голямо и трябва да се отложи с оглед прибирането на реколтата, а след това да се търси трайно решение на проблема, каза депутатът от Реформаторския блок Румен Христов на пресконференция вчера. Той съобщи, че подобен е и случаят с агенцията по безопасност на храните в Русе, където ще бъдат съкратени 13 души. 
Христов заяви, че категорично подкрепя института и смята, че проектът за преминаване на „Образцов чифлик“ към Русенския университет е добра идея. На това мнение са и народните представители от региона, разговаряли сме и с областния управител Стефко Бурджиев, и с ректора проф. Христо Белоев, но на този етап Министерството на земеделието счита, че е рано, каза Христов.
Той подчерта, че не се е отказал от тази борба и има уверението на проф. Белоев, че ако преминаването на института към университета стане преди съкращенията, хората, които работят там, не би следвало да се притесняват за своята работа. Ако „Образцов чифлик“ бъде интегриран, научните работници биха могли да бъдат преподаватели в университета, а университетът да обучава своите кадри на площите, които има „Образцов чифлик“, каза Христов. Депутатът коментира, че решението не е негово и няма преки оперативни функции, но ще продължи диалога и срещите с ръководството на земеделското министерство. Ние искаме да направим пилотен проект и ако той е успешен, най-вероятно ще го приложим и в университетите в Пловдив и Стара Загора, каза депутатът. 

 

Реформаторите с амбиция да подобрят
резултата от парламентарния вот

Поставяме си амбициозната задача да постигнем малко по-добър резултат, отколкото на парламентарните избори, т.е. да покажем, че независимо че участваме в управлението, което трупа негативи, Реформаторският блок прави всичко възможно да разширява броя на симпатизантите и влиянието си в страната. Това каза депутатът Румен Христов на пресконференция вчера в Русе. Той подчерта, че РБ ще се яви на местните избори с единна кандидатура и листа, тъй като това е печелившата формула. Убедени сме, че поне в 210-220 общини ще постигнем съгласие за единно участие в изборите с името Реформаторски блок, допълни депутатът.
Румен Христов пристигна в Русе, за да представи новото общинско ръководство на СДС. Както „Утро“ писа вчера, за председател е избран зам.областният управител Станимир Станчев, негови заместници са Нина Дякова, Стоян Янев и Калоян Кръстев, а секретар е Милан Николов.
Основната ми цел е да развия, укрепя и обогатя организацията на СДС в Русе, каза вчера Станимир Станчев. По отношение на водача на листата в Русе той заяви, че в блока има много достойни хора, като въпросът ще се обсъжда тепърва. Ще предоставим на десния избирател алтернатива, достойна да получи неговия избор, каза още Станчев. 
 По повод на протестите срещу сливането на лечебни заведения Румен Христов коментира, че реформите не винаги се възприемат добре, но от Реформаторския блок са уверени, че те трябва да се проведат. Той изрази надежда, че при предстоящото посещение на здравния министър д-р Петър Москов в Русе и срещата му с медиците ще бъде постигнато съгласие за предстоящите промени.