Безсънна нощ изкара отборът на Русенския университет, който вчера тръгна за Ротердам, където ще участва в 30-то издание на иновативното състезание „Шел екомаратон Европа“. Тимът се включва за втора година в състезанието, чиято цел е да се измине възможно най-голямо разстояние с 1 кВтч електрическа енергия или литър гориво. Часове преди отпътуването си отборът работи върху подобренията и довършителните работи на болида. 
В събота вечерта футуристичният „DTT“, кръстен на името на катедрата на студентите „Двигатели и транспортна техника“, направи публичен дебют пред сградата на Съдебната палата и предизвика голям интерес. По габарити и тегло автомобилът се доближава по-скоро но голяма играчка, но това е предимство и дава надежди, че поставената цел да се пробие в Топ 20 е изпълнима. При първото си участие „DTT“ измина 168.27 километра с 1 кВтч електроенергия, като се класира на 23-то място.
Миналата година болидът тежеше 70 килограма, сега теглото му е намалено на 30 килограма, отчете ректорът на университета проф.Христо Белоев.
Драстичното намаление на теглото се дължи на нововъведенията. Прототипът е с изключително модерно задвижване, обясни ръководителят на отбора Симеон Илиев. Той изрази надежда тимът да представи града и местната Алма Матер по най-добрия начин, като благодари за подкрепата на общинската фондация „Русе-град на свободния дух“ и на ръководството на университета. Илиев припомни, че миналата година русенският отбор се е представил най-добре от всички български участници и пожела тази година да повтори успеха си. 
Гордея се с тези момчета и прекрасното момиче. Половин година след като се върнаха от миналогодишното състезание започнаха да мислят върху новия болид, но накрая малко закъсняха. Затова в събота през нощта ще работят до късно, заяви кметът Пламен Стоилов.
Самото участие на отбора в екомаратона е престиж и голям успех, независимо какво ще е класирането. Никой не е очаквал те да постигнат такъв успех миналата година. Това е голяма реклама за Русе и университета. От „Шел“ говорят само суперлативи за тях. Сега ги изпращаме с аплодисменти и пожелания за успех и ще ги посрещнем отново с аплодисменти, допълни Стоилов, като си пожела Русе да се сдобие със завод за серийно производство на автомобили.
Зам.-кметът Страхил Карапчански връчи на отбора знамето на Община Русе, което студентите да развеят в Холандия. Там пилотите Илияна Минковска и Виктор Стоянов ще мерят сили с 230 екипа от 30 страни в Европа и Африка. Участието им се спонсорира от Общинска фондация „Русе-град на свободния дух“ и BH-социален проект на „Еконт“.