Застрахователната компания на двама шофьори осъди в рамките на два дни Община Русе заради улични дупки, пратили колите на клиентите й влезли принудително в сервиз. Двата кратера на пътя засега излизат на данъкоплатците 1207 лева. Решенията могат да се обжалват.
Единият от потърпевшите шофьори минал с тойотата си през дупка по бул.“Христо Ботев“ на 17 април 2012 година през нощта. Острите ръбове на неосветената и необозначена яма с размери на волейболна топка сцепили гумата на автомобила и човекът трябвало да си купи нов комплект гуми, а застраховката „Каско“ му платила само цената на сцепената. Затова застрахователят си поиска парите от Общината. Съдът сметна, че местната власт не е изпълнила задължението си да поддържа пътя в изправно състояние, да сигнализира незабавно препятствията и да ги отстранява във възможно най-кратък срок. Затова пресъди на застрахователното дружество 135.20 лева - колкото струва подмяната на нова гума, както и около 350 лева разноски по делото.
По втория казус пострадал „Мерцедес S320“, който започнал да криволичи след пропадане в шахта. В следобедните часове на 1 септември 2013 година шофьорът карал в района на хотел „Рига“ с около 30 км/ч. Изведнъж чул удар в левите колела и усетил, че преминал през неравност. На следващия завой колата започнала да се движи неестествено и да се клати. Човекът спрял и видял, че гумите на автомобила са деформирани. Върнал се по улицата и на мястото, където усетил неравност установил, че е преминал през капак на шахта, който бил на около 15 сантиметра по-ниско от пътната настилка. Наоколо имало и други неравности, но не и знаци, които да предупреждават за тях. За ремонта на двете гуми застрахователят му платил 227.20 лева, които дружеството поиска от Община Русе. Местната власт пледира, че вината в случая е на ВиК. Съдът обаче прецени, че няма доказателства какъв вид е шахтата и прие, че е елемент от общинската техническа инфраструктура. Задължението на водното дружество да поддържа и осъществява надзор на ВиК-системата, в това число и шахтите, не игнорира задължението на Общината да осигури безопасно движение по общинските пътища чрез упражняване на надзор върху вещите чужда собственост, разположени върху пътното платно, посочиха магистратите. И осъдиха Община Русе да плати 227.20 лева на застрахователното дружество, както и около 400 лева разноски.