Държавата трябва не да подпомага бизнеса, а да му осигурява добра среда за работа и да не му пречи. Това заяви в Русе председателят на Българска стопанска камара Сашо Дончев. Той участва в бизнесфорум, организиран от Русенска стопанска камара.
Държавата липсва в най-важната си функция - да осигурява справедливост. У нас, ако на някого откраднат милион, той почти сигурно няма да може да си го върне, посочи Дончев. 
Председателят на БСК отправи критики и към колегите си предприемачи, които разчитат твърде много на институционалната подкрепа. Истинските предприемачи не са тези, които мрънкат и просят държавна помощ, искат мерки срещу конкуренцията и т.н., а тези, които със свои сили и благодарение на своята креативност развиват бизнеса си без никакви претенции, обясни той.
Сашо Дончев похвали реакцията на икономическото министерство по проблема с асансьорите, който прехвърля отговорността към собствениците им и предприемачите. Според него структури като Агенцията за технически надзор и Инспекцията по труда са напълно излишни, тъй като изземват отговорността от предприемачите, работещите и другите икономически субекти, концентрирайки власт в държавните органи. А всяка концентрация на много власт на едно място е опасна, защото рано или късно до тази власт ще се добере някое гадно копеле, посочи Дончев.
Форумът обсъди конкретни проблеми на бизнеса и възможностите за разрешаването им чрез прекия контакт и комуникация с местната власт и институциите. Кметът на Русе Пламен Стоилов призова всички, които имат някакви проблеми или въпроси, да се обръщат към Общината или лично към него и заместниците му. „Екипната работа между местната власт и бизнеса дава резултати. При добра комуникация ние успяхме да съдействаме и само за две седмици да се издаде сертификат на „Витте Аутомотив“. Друг пример за добро сътрудничество е разрешаването на въпросите с „Дунарит“ АД и шивашката фирма „Карина“, заяви Стоилов.