Машинно-технологичният факултет е домакин на кръгла маса „Реалности и перспективи на обучението на машинни инженери“, на която представители на бизнеса, преподаватели от Русенския университет и студенти обсъждаха взаимодействието между висшето училище и машиностроителния бранш.

Участниците в кръглата маса приеха декларация за необходимостта от промени и укрепване на инженерните професионалните направления и машинните специалности във висшите училища. В документа се казва, че нарастващият дефицит на подготвени инженерни кадри е най-тревожният и сериозен проблем в машиностроенето в момента. Според експертите е необходимо да се подобри общественият престиж на професията, перспективата за кариерно развитие и реализация, и свързаното с това достойно заплащане на инженерния труд.

Всички се обединиха около идеята, че е необходимо подобряване на практическата подготовка на студентите от машинните специалности. Участниците дискутираха и възможностите за дуално следване, в което фирмите избират студенти, на които да осигуряват стипендии и да възлагат практически задачи за изпълнение по време на обучението им. Така в края на бакалавърската си степен съответният студент може да започне работа във фирмата, изпълнявайки специфичните й изисквания.

Представителите на университета и бизнеса обсъдиха и възможностите за обновяване на материалната база с помощта на оперативните програми на Европейския съюз, “Хоризонт 2020“, Национален фонд „Научни изследвания“, Национален иновационен фонд и др.