Потребителските цени през април са се повишили с 0,5% годишно и с 0,7% спрямо март, показват предварителните данни на НСИ. Това е първото по-осезателно покачване на инфлацията на годишна база и едва второ (поредно) за последната година. Индексът на потребителските цени се е покачил от началото на годината с 0,9%.
Индексът на цените за малката кошница за най-нискодоходните 20% от домакинствата за април спрямо март е 100.8%, а от началото на годината (април 2015 г. спрямо декември 2014 г.) е 101.9%. При хранителните продукти се отчита увеличение с 1.3%, при нехранителни стоки - увеличение с 0.8%, а при услугите - намаление с 0.2%.
Спрямо март най-много са поскъпнали стоките от потребителските групи Облекло и обувки (+6,2%), а най-много са поевтинели тези от групите Жилища, вода, ел. енергия, газ и други горива (-0,6%) и Развлечения и култура (-0,6%).
Спрямо април миналата година най-много са поскъпнали стоките от потребителските групи Развлечения и култура (+5,1%) и Жилища, вода, ел. енергия, газ и други горива (+5%), а най-много са поевтинели тези от групите Транспорт (-9%) и Съобщения (-5,9%).
Наскоро финансовото министерство прогнозира дефлация от 0,6% за цялата 2015 г. основно заради по-ниската цена на горивата.